Home » Știință » Cum este afectat creierul uman de traume?

Cum este afectat creierul uman de traume?

Publicat: 14.12.2022

Expunerea la traume poate schimba viața – iar cercetătorii află mai multe despre modul în care evenimentele traumatizante ne pot schimba fizic creierul. Dar aceste schimbări nu se produc din cauza unor leziuni fizice, ci mai degrabă creierul nostru pare să se reconfigureze după aceste experiențe.

Înțelegerea mecanismelor implicate în aceste schimbări și a modului în care creierul învață despre un mediu și prezice amenințările și siguranța este un punct central al Laboratorului ZVR din cadrul Institutului Del Monte pentru Neuroștiințe de la Universitatea din Rochester, SUA care este coordonat de profesorul asistent Benjamin Suarez- Jimenez, Ph.D.

„Aflăm mai multe despre modul în care persoanele expuse la traume învață să distingă între ceea ce este sigur și ceea ce nu este. Creierul lor ne oferă o perspectivă asupra a ceea ce ar putea merge prost în mecanismele specifice care sunt afectate de expunerea la traume, în special atunci când este implicată emoția”, a declarat Suarez-Jimenez, care a început această activitate ca bursier post-doctoral în laboratorul lui Yuval Neria, Ph.D., profesor la Columbia University Irving Medical Center.

Cercetarea lor, publicată în Communications Biology, a identificat modificări în rețeaua de saliență – un mecanism din creier folosit pentru învățare și supraviețuire – la persoanele expuse la traume (cu și fără psihopatologii, inclusiv PTSD, depresie și anxietate).

Creierul nostru pare să se reconfigureze după experiențele traumatizante

Folosind fMRI, cercetătorii au înregistrat activitatea din creierul participanților în timp ce aceștia priveau cercuri de dimensiuni diferite – doar o singură dimensiune a fost asociată cu un mic șoc (sau amenințare).

Împreună cu schimbările din rețeaua de saliență, cercetătorii au găsit o altă diferență – aceasta în cadrul grupului rezilient expus la traume. Aceștia au descoperit că, de fapt, creierele persoanelor expuse la traume fără psihopatologii compensau schimbările din procesele cerebrale prin angajarea rețelei de control executiv – una dintre rețelele dominante ale creierului.

„Să știm ce să căutăm în creier atunci când cineva este expus la traume ar putea avansa semnificativ tratamentele”, a declarat Suarez-Jimenez, co-autor principal al acestei lucrări împreună cu Xi Zhu, profesor asistent de neurobiologie clinică la Columbia.

„În acest caz, știm unde are loc o schimbare în creier și cum pot unii oameni să lucreze în jurul acestei schimbări. Este un marker al rezilienței.”

Cum reacționează o persoană expusă la traume?

Posibilitatea unei amenințări poate schimba modul în care reacționează o persoană expusă la traume – cercetătorii au descoperit că acesta este cazul persoanelor cu tulburare de stres post-traumatic (PTSD), așa cum a fost descris într-un studiu recent în Depression & Anxiety.

Suarez-Jimenez, colegii săi co-autori și Neria, autorul principal, au descoperit că pacienții cu PTSD pot îndeplini aceeași sarcină, la fel cum o poate face o persoana care buna fost expusă la traume, atunci când nu este implicată nicio emoție, scrie EurekAlert.

Cu toate acestea, atunci când emoția invocată de o amenințare a fost adăugată la o sarcină similară, cei cu PTSD au avut mai multe dificultăți în a distinge diferențele.

Echipa a folosit aceleași metode ca și în celălalt experiment – cercuri de dimensiuni diferite, cu o dimensiune legată de o amenințare sub forma unui șoc.

Schimbările nu se produc din cauza unor leziuni fizice

Folosind fMRI, cercetătorii au observat că persoanele cu PTSD aveau mai puține semnale între hipocampus – o zonă a creierului responsabilă pentru emoții și memorie – și rețeaua de saliență – un mecanism folosit pentru învățare și supraviețuire.

De asemenea, ei au detectat mai puține semnalizări între amigdala (o altă zonă legată de emoții) și rețeaua modului implicit (o zonă a creierului care se activează atunci când cineva nu este concentrat asupra lumii exterioare).

Aceste constatări reflectă incapacitatea unei persoane cu PTSD de a distinge eficient diferențele dintre cercuri.

„Acest lucru ne spune că pacienții cu PTSD au probleme de discriminare doar atunci când există o componentă emoțională”, a declarat Suarez-Jimenez.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O fosilă veche de 525 de milioane de ani schimbă tot ce știam despre evoluția creierului

Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când învățăm lucruri noi?

Un studiu fără precedent dezvăluie cum arată migrenele în creier

Primul medicament care încetinește distrugerea creierului în cazul bolii Alzheimer

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase