Spray-ul nazal experimental pentru apnee arată rezultate promițătoare

13 12. 2022, 13:00

Spray-ul nazal experimental pentru apnee a arătat rezultate promițătoare, după ce cercetătorii de la Universitatea Flinders, din Australia, au testat pentru prima dată tratamentul la oameni.

Conceput pentru a preveni îngustarea sau colapsul căilor respiratorii superioare în timpul somnului, un factor cheie în apnee, tratamentul s-ar putea dovedi a fi o alternativă potențială la aparatele cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP), care pot fi tolerate doar de către aproximativ jumătate dintre toți cei care suferă de apnee.

„Deși sunt necesare evaluări și teste clinice suplimentare riguroase, acesta este un prim pas grozav și ar trebui să le ofere o oarecare speranță multor oameni din întreaga lume care suferă de apnee în somn”, spune profesorul Danny Eckeart, autor principal al studiului și directorul laboratorului de somn FHMRI: Sleep Health de la Flinders.

Spray-ul nazal experimental pentru apnee arată rezultate promițătoare

„Apneea obstructivă în somn este una dintre cele mai frecvente tulburări de respirație legate de somn, aproximativ un miliard de persoane fiind afectate, iar dacă nu este tratată, este asociată cu consecințe majore pentru sănătate și siguranță”, spune profesorul.

În timp ce aparatele CPAP sunt eficiente, toleranța rămâne o problemă majoră pentru mulți oameni pentru care alte tratamente precum atelele dentare și chirurgia căilor aeriene superioare nu funcționează întotdeauna. De aceea este nevoie de spray-ul nazal experimental pentru apnee.

„În momentul de față, nu există tratamente medicamentoase aprobate pentru apnee. Cu toate acestea, odată cu progresele în înțelegerea noastră a diferitelor motive pentru care oamenii fac apnee, potențialul pentru noi medicamente eficiente crește în fiecare an”, spune Eckeart.

Un studiu important pentru persoanele cu apnee

Publicat în jurnalul Chest, studiul a testat medicamentul pe 12 persoane cu apnee obstructivă folosind fie picături nazale, administrate prin intermediul unui spray nazal, fie prin aplicare directă folosind un endoscop, în comparație cu un placebo.

Monitorizând somnul și activitatea căilor respiratorii pe parcursul mai multor sesiuni, echipa a constatat îmbunătățiri consistente și susținute ale căilor respiratorii ale pacienților care rămân deschise pe tot parcursul somnului, în comparație cu tratamentul placebo, indiferent de metoda de administrare utilizată.

„Deși este un studiu mic, descoperirile noastre reprezintă prima investigație detaliată a acestui nou tratament la persoanele cu apnee obstructivă, cu rezultate promițătoare”, spune dr. Amal Osman, autor principal al studiului, de la FHMRI: Sleep Health, potrivit Medical Xpress.

„Medicamentul pe care l-am testat este conceput să vizeze receptorii specifici care sunt exprimați pe suprafața căilor aeriene superioare, declanșându-i mai ușor să activeze mușchii din jur pentru a menține căile respiratorii deschise în timpul somnului. Deși mai este un drum lung de parcurs în ceea ce privește testele clinice și dezvoltarea, studiul nostru arată că țintirea acestor receptori poate fi o cale promițătoare pentru tratamentele viitoare”, a conchis Osman.

Vă recomandăm să citiți și:

Medicamentele ADHD pentru dependența de amfetamine, asociate cu risc redus de spitalizare și deces

Un studiu care asociază depresia cauzată de menopauză și hormoni, contestat de experți

Test de cultură generală. Cât cântărește capul uman?

Beneficiile surprinzătoare ale „spațiilor albastre”. Cum ne pot îmbunătăți sănătatea mintală?