Spațiile de lucru în comun limitează creativitatea și inovația, potrivit unui studiu realizat de City University din Londra, în colaborare cu Bayes Business School.
Aceste spații în comun, a căror popularitate a explodat odată cu pandemia au oferit, poate, inițial, oportunități de colaborare, dar, în timp scurt, s-a dovedit că acestea inhibă, mai degrabă, apariția practicilor de colaborare, potrivit Phys.org.
Cercetările arată că un cadru informal de lucru a susținut inițial explorările colective dintre startup-uri, dar a împiedicat dezvoltarea colaborărilor. Studiul, realizat în colaborare cu Bayes Business School din Londra, a investigat modul în care apar practicile de colaborare în spațiile de lucru în comun.
În timp ce spațiul a permis interacțiuni sociale și crearea de rețele în „bucătăria comună” sau în alte spații de relaxare, constatările au arătat că firmele analizate în cadrul studiului au părăsit spațiul, deoarece beneficiile colaborării erau reduse, iar interacțiunile au devenit mai puțin semnificative și mai puțin convenabile în timp.
Profesorul Stefan Haefliger, autorul principal și academician al Bayes, a realizat cercetarea împreună cu fostul doctorand al Bayes, Ghassan Yacoub, și a declarat că rezultatele au o importanță deosebită pentru managerii și gazdele spațiilor de lucru în comun. Haefliger a subliniat necesitatea unui catalizator – actori care facilitează și încurajează activitățile care susțin interacțiunile și încurajează cooperarea – pentru a conduce la eforturi cu impact.
Profesorul Haefliger a explicat că managerii pot contribui la spațiile de lucru în comun creând un mediu care să stimuleze parteneriatele.
„Ascensiunea spațiilor de lucru în comun ca noi forme de muncă a redefinit înțelegerea noastră cu privire la limitele fizice, temporale și spațiale tradiționale ale organizațiilor. Este responsabilitatea gazdei spațiului și a celor care îl folosesc să facă din el un cadru care să poată include parteneriate în plină expansiune și un centru al ideilor generației viitoare. Antreprenorii trebuie să îmbrățișeze interacțiunile de început de drum pentru a face primul pas spre lucrul în colaborare, iar managerii spațiilor de lucru să lucreze ca niște catalizatori pentru a impulsiona aceste parteneriate”, a declarat profesorul Haefliger.
Câți dintre români sunt fericiți cu actualul loc de muncă?
Cauți un loc de muncă dar nu ai experiență? Voluntariatul îți este de folos