Este posibil ca o echipă de cercetători să-și fi dat seama în sfârșit de ce ne îmbolnăvim iarna, atunci când temperaturile scad foarte mult.
Noul studiu, publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology, pe care colegii oamenilor de știință îl numesc un adevărat progres, stabilește o legătură între temperaturile mai reci ale aerului și un sistem imunitar slăbit.
„Este prima dată când avem o explicație biologică, moleculară cu privire la un factor al răspunsului nostru imunitar înnăscut care pare a fi limitat de temperaturile mai scăzute”, a declarat Zara Patel, rinolog la Universitatea Stanford, din SUA, care nu a fost implicată în cercetare.
Răspunsul la întrebarea „de ce ne îmbolnăvim iarna” a venit la momentul oportun. După ce a fost vizibil absent în ultimii câțiva ani din cauza pandemiei de COVID-19, sezonul răcelii și gripei a revenit anul acesta, deoarece corpurile oamenilor nu au fost expuse la numărul obișnuit de agenți patogeni.
În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că o scădere de doar 5°C a temperaturii poate ucide aproape 50% din celulele care luptă împotriva bacteriilor și virusurilor din interiorul nărilor.
„Aerul rece este asociat cu creșterea infecției virale, deoarece, în esență, ți-ai pierdut jumătate din imunitate doar prin acea mică scădere a temperaturii”, a declarat Benhamin Bleier, coautor al studiului și rinolog la Harvard Medical School, din SUA.
Însă studiul are o problemă majoră, notează Futurism.
„Este important să ne amintim că acestea sunt studii in vitro, ceea ce înseamnă că, deși se folosește țesut uman în laborator pentru a studia acest răspuns imunitar, nu este un studiu care se desfășoară în nasul cuiva”, a spus Patel.
Asta înseamnă că mai există o șansă ca rezultatele să nu fie aplicabile în lumea reală.
„Adesea, rezultatele studiilor in vitro sunt confirmate in vivo, dar nu întotdeauna”, a adăugat Patel.
În teorie, cel puțin, rezultatele sunt convingătoare. Echipa de cercetători a descoperit că veziculele extracelulare (EV), versiuni mici de celule care nu sunt capabile să se divizeze precum celulele obișnuite, pot alunga virusurile respiratorii și bacteriile din nări.
Ca răspuns la aceste invazii, EV sunt expulzate de organism în mucusul nazal, unde fac ca germenii să nu ajungă mai departe în organism.
Chiar și o mică scădere a temperaturii poate submina în mare măsură producția de vezicul extracelulare, au descoperit cercetătorii, putând elimina și alte mecanisme de apărare, cum ar fi micro ARN-ul care poate ataca și el germenii.
Cercetătorii au descoperit că scăderea temperaturii a fost suficientă pentru a ucide aproape 42% dintre EV, ceea ce a dus la o scădere cu aproximativ 50% a capacității sistemului imunitar de a evita infecția, potrivit lui Bleier.
Canabisul, folosit în scop medical, poate ameliora durerea: mit sau adevăr?
O pereche de gemeni s-a născut din embrioni congelați timp de 30 de ani
Cum ne poate feri un consum redus de sare de bolile de inimă?
Cercetătorii chinezi au obținut cocaina produsă din planta de tutun