Creșterea temperaturilor afectează fetușii femeilor din agricultura de subzistență din Africa, care lucrează de obicei pe tot parcursul sarcinii.
Creșterea temperaturilor afectează fetușii femeilor din agricultură care sunt însărcinate, care sunt printre cele mai grav afectate de încălzirea globală.
Un studiu a arătat că fetușii femeilor care lucrează în câmpurile din Gambia au arătat creșteri îngrijorătoare ale frecvenței cardiace și reduceri ale fluxului de sânge către placentă pe măsură ce temperaturile deveneau mai mari.
Femeile, care fac o mare parte din munca agricolă și lucrează pe tot parcursul sarcinii, le-au spus oamenilor de știință că temperaturile au crescut considerabil în ultimul deceniu.
Există deja dovezi puternice că căldura extremă duce la creșterea numărului de nașteri de copii morți, nașteri premature și greutate mică la naștere, dar aceste date provin din țări bogate, cu climate temperate. Noul studiu se concentrează pentru prima dată pe fermierii de subzistență dintr-o țară tropicală, unde creșterea căldurii extreme este o preocupare serioasă.
În întreaga lume, se așteaptă ca sute de milioane de oameni (inclusiv mame) să fie expuși la căldură extremă, chiar dacă temperatura globală este menținută sub limita convenită la nivel internațional de 1,5 C peste nivelurile preindustriale.
Cercetarea este primul pas pentru a înțelege de ce suferă fetușii atunci când viitoarele mame sunt stresate de căldură. Motivele posibile includ transpirația care duce la deshidratare și devierea sângelui și a oxigenului din placentă către pielea mamei pentru a răci corpul.
Oamenii de știință își propun să ofere dovezi pentru măsurile de protecție a viitoarelor mame și a fătului, cum ar fi creșterea copacilor pentru a umbri atât femeile, cât și culturile, scrie The Guardian.
„Studiul nostru a constatat că femeile gravide din agricultura de subzistență se confruntă de obicei cu niveluri de căldură extremă peste limitele recomandate de lucru în aer liber și că acest lucru poate avea efecte semnificative asupra sănătății lor și asupra sănătății bebelușilor lor”, a declarat Dr. Ana Bonell, de la Medical Research Council Unit din Gambia și London School of Hygiene & Tropical Medicine, din Anglia, care a condus cercetarea.
„Ceea ce am fost foarte șocați să constatăm a fost că în 34% dintre vizitele la câmpuri a existat acest impact asupra fătului”, a spus cercetătoarea.
O serie de studii publicate în ianuarie a constatat că creșterea temperaturilor afectează fetușii, bebelușii și sugarii din întreaga lume. Oamenii de știință au descoperit că creșterea căldurii este legată de creșterea rapidă în greutate la bebeluși, ceea ce crește riscul de obezitate mai târziu în viață.
Temperaturile mai ridicate au fost, de asemenea, legate de nașterile premature, care pot avea efecte asupra sănătății pe tot parcursul vieții, și de spitalizările crescute ale copiilor mici.
Cercetarea actuală, publicată în revista Lancet Planetary Health, a implicat 92 de femei gravide din agricultura de subzistență dintr-un district rural din Gambia. În timpul perioadei de studiu de șapte luni, temperatura medie a aerului în timpul orelor de lucru a fost de 33,5°C.
Oamenii de știință au măsurat, de asemenea, umiditatea, temperatura femeilor și ritmul cardiac al viitoarelor mame și ale feților. Cercetătorii au descoperit că atunci când temperatura corpului și ritmul cardiac ale femeii au crescut cu o categorie într-un indice de tensiune termică, riscul de suferință fetală a crescut cu 20%.
Suferința fetală a fost indicată de o frecvență cardiacă de peste 160 de bătăi pe minut sau de flux sanguin redus către placentă, măsurat printr-o scanare cu ultrasunete.
Echipa a mai descoperit că atunci când o măsură a stresului termic a crescut cu 1°C, riscul de suferință fetală a crescut cu 17%. Aceasta a crescut cu 12% chiar și atunci când a fost luată în considerare creșterea temperaturii și a ritmului cardiac al femeii, indicând alți factori care afectează fătul. Acești factori pot include deshidratare, flux sanguin placentar scăzut sau inflamație legată de căldură.
Bolile cauzate de căldură s-au dovedit a fi comune în rândul fermierelor, aproape 60% dintre ele raportând cel puțin un simptom în timpul evaluărilor de pe teren. Simptomele au inclus dureri de cap, amețeli, slăbiciune, crampe musculare, vărsături și gură uscată.
„În primul rând, aș recomanda oprirea arderii combustibililor fosili, aceasta este imaginea de ansamblu”, a spus Bonell cu privire la abordarea problemei tot mai mari a stresului termic.
Măsurile individuale ar putea include răcirea cu pachete de gheață, odihna la umbră și asigurarea faptului că femeile își pot opri munca atunci când apar simptome. Acțiunea la nivel comunitar ar putea include scheme de sprijin financiar pentru a le permite femeilor să lucreze mai puțin atunci când sunt însărcinate și agrosilvicultura, a spus ea.
Beneficiile neștiute ale mersului cu spatele. Iată ce spune știința!
Sindromul de intestin iritabil ar putea fi o formă de „intoleranță la gravitație”
Mitul mamei vitrege. Cum a apărut și de ce?
Bandajul inteligent care poate monitoriza și vindeca rănile mai rapid