Stresul de a trăi în pandemie a accelerat îmbătrânirea în creierul adolescenților. Efectele sunt similare cu cele observate anterior ca urmare a violenței, a neglijenței și a disfuncțiilor familiale.
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford și de la Universitatea California din San Francisco a concluzionat că pandemia a „accelerat” o parte din această reorganizare, subțiind cortexul și crescând dimensiunea secțiunilor hipocampului și amigdalei din creier.
„Știam deja din cercetările globale că pandemia a afectat negativ sănătatea mintală a tinerilor, dar nu știam ce, dacă a avut vreun efect fizic asupra creierului”, a declarat psihologul Ian Gotlib, director al Laboratorului Stanford Neurodevelopment, Affect, and Psychopathology (SNAP) din California.
Echipa a analizat scanări ale creierului prin rezonanță magnetică ( RMN) la 81 de copii, prelevate înainte de pandemie (între noiembrie 2016 și noiembrie 2019) și la 82 de copii prelevate în timpul pandemiei (între octombrie 2020 și martie 2022), dar după ce restricțiile de izolare au fost atenuate (primăvara anului 2020, în California).
Apoi, cercetătorii au comparat copiii din ambele grupuri folosind factori precum sexul, vârsta, etnia, stresul din primii ani de viață și mediul socio-economic, pentru a le oferi mai multe puncte de comparație.
Ceea ce au arătat scanările a fost că procesul de îmbătrânire a creierului a fost aparent accelerat în grupul post-pandemic. Perioadele de izolare de mai puțin de un an au dus la echivalentul a trei ani de îmbătrânire a creierului la cea de-a doua selecție de tineri.
O sănătate mintală mai slabă a fost, de asemenea, observată în grupul post-pandemic, deși nu este clar dacă acest lucru este direct legat de vârsta creierului. Ceea ce nu ne poate spune acest studiu este dacă aceste schimbări vor fi permanente sau dacă vor exista și alte probleme de sănătate mintală care vor apărea în urma modificărilor accelerate ale acestor structuri cheie ale creierului.
Echipa plănuiește să continue să urmărească același grup de persoane pe măsură ce îmbătrânesc, urmărind alte schimbări în structura creierului și orice complicații de sănătate mintală care ar putea apărea.
Toți tinerii fuseseră recrutați pentru un studiu privind depresia din timpul pubertății. Cu toate acestea, sosirea COVID-19 – și o pauză necesară în cadrul studiului în timpul blocajelor – a trimis cercetarea într-o altă direcție, scrie ScienceAlert.
Constatările ar putea indica necesitatea de a corecta alte studii asupra creierului, care vor trebui să ia în considerare această accelerare a îmbătrânirii neurologice.
Copiii care au trecut prin pandemie nu vor fi neapărat în aceeași stare neurologică ca și copiii care au venit înaintea lor, deși nu va fi simplu să distingi aceste diferențe.
Cercetarea a fost publicată în Biological Psychiatry: Global Open Science.
O fosilă veche de 525 de milioane de ani schimbă tot ce știam despre evoluția creierului
Neurocercetătorii explică ce se întâmplă în creierul nostru iarna
Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când învățăm lucruri noi?
Primul medicament care încetinește distrugerea creierului în cazul bolii Alzheimer