O echipă internațională de cercetători descoperă o nouă țintă potențială a medicamentelor pentru a opri metastazele mortale responsabile de 90% dintre decesele cauzate de cancer.
O echipă internațională de cercetători a descoperit un nou mecanism care permite celulelor canceroase să se deplaseze în tot corpul, oferind o nouă țintă potențială pentru a opri metastazele, responsabile de 90% din decesele cauzate de cancer.
În concluziile publicate în revista Nature, echipa identifică faptul că celulele canceroase se deplasează mai repede atunci când sunt înconjurate de fluide mai groase, o schimbare care apare atunci când drenajul limfatic este compromis de o tumoare primară.
„Aceasta este într-adevăr prima dată când vâscozitatea fluidului extracelular a fost analizată în detaliu”, spune John D. Lewis, profesor la Facultatea de Medicină și Stomatologie din cadrul Universității din Alberta, SUA.
„Acum, că știm că vâscozitatea fluidului semnalează celulelor canceroase să se miște într-un mod specific, putem utiliza potențial medicamente pentru a scurtcircuita practic această cale de semnalizare și a încuraja celulele canceroase să încetinească sau poate chiar să se oprească.”
„Contribuția noastră la această lucrare a fost să arătăm foarte precis că celulele canceroase își modifică expresia genetică atunci când întâlnesc o vâscozitate crescută în lichidul înconjurător și devin mai agresive.”
„Chiar și atunci când reduceți din nou vâscozitatea, aceste celule rămân mai agresive.”
„Am continuat apoi să arătăm că, atunci când această cale de semnalizare este perturbată în celulele canceroase, se modifică capacitatea lor de a scăpa din fluxul sanguin și de a face metastaze”, spune Lewis.
Aceasta este cea de-a treia lucrare publicată de echipa internațională de cercetare, potrivit EurekAlert.
Cercetătorii avertizează că, odată ce este identificată o nouă țintă terapeutică, ar putea dura între 10 și 15 ani pentru a dezvolta și testa un medicament.
Cancerul renal ar putea fi tratat cu medicamente deja existente
Testul de sânge cu Inteligență Artificială poate detecta cancerul hepatic
Oamenii de știință au descoperit cum provoacă poluarea aerului cancerul pulmonar