Cercetătorii au identificat un posibil tratament pentru dependența de alcool
Un medicament prescris în principal pentru probleme cardiace s-a dovedit promițător ca tratament pentru dependența de alcool.
Combinând datele din experimente pe animale cu observații la oameni, autorii unui nou studiu au descoperit că medicamentul spironolactonă reduce consumul de alcool la mai multe specii, cele mai mari efecte fiind observate la indivizii dependenți de alcool.
Inspirația pentru studiu a venit din cercetări anterioare care au evidențiat rolul unui hormon numit aldosteron în alcoolism. În rândul persoanelor cu dependență de alcool, nivelurile mai ridicate de aldosteron au fost asociate cu anxietate, pofte obsesive, sevraj și creșterea consumului de alcool.
Suntem mai aproape de realizarea unui tratament pentru dependența de alcool
Deși mecanismul din spatele acestui efect nu este clar, se crede că aldosteronul îmbunătățește semnalizarea receptorilor mineralocorticoizi, modificând astfel capacitatea organismului de a regla nivelul fluidelor și electroliților.
Interesant este faptul că spironolactona este cunoscută că blochează receptorii mineralocorticoizi și este administrată pentru a contracara efectele aldosteronului și pentru a trata acumularea de lichide după insuficiența cardiacă.
Un studiu cu șoareci și șobolani
Pentru a investiga dacă spironolactona ar putea fi folosită ca tratament pentru dependența de alcool, cercetătorii au administrat medicamentul unor șoareci și șobolani. A fost observat un efect dependent de doză la ambele specii, prin care cu cât un animal a primit mai multă spironolactonă, cu atât a băut mai puțin.
Experimentele pe șoareci au analizat și capacitatea spironolactonei de a atenua consumul excesiv de alcool. În comparație cu rozătoarele expuse la alcool neîndulcit, cele cărora li s-au administrat băuturi alcoolice cu zahăr au avut tendința de a se satura, atingând niveluri de alcool în sânge care sunt de obicei observate în urma sesiunilor intense de băut.
În mod încurajator, spironolactona i-a ajutat pe acești șoareci să-și reducă consumul, dar nu le-a modificat aportul general de hrană și apă și nu le-a scăzut apetitul pentru băuturi dulci nealcoolice, notează IFL Science.
Un studiu observațional pe oameni
Îndreptându-și atenția către oameni, cercetătorii au analizat datele din sistemul de sănătate al Veterans Affairs din SUA pentru a căuta schimbări în consumul de alcool în rândul celor cărora li s-a prescris spironolactonă pentru cel puțin 60 de zile.
În total, autorii studiului au comparat 10.726 de indivizi expuși la spironolactonă cu 34.461 de martori neexpusi, rezultatele fiind extrem de încurajatoare.
Folosind Alcohol Use Disorders Identification Test-Consumption (AUDIT-C) pentru a evalua nivelul de alcool, cercetătorii au descoperit că, în medie, scorurile consumului de alcool au scăzut cu 0,17 puncte în rândul celor care au primit medicamentul. Din nou, acest efect s-a dovedit a fi dependent de doză, măsurile mai mari de spironolactonă fiind corelate cu scăderi mai mari ale consumului de alcool.
Și mai important, persoanele care au băut cel mai mult la momentul inițial au prezentat cele mai mari reduceri ale consumului de alcool. De obicei, cei care au fost clasificați ca băutori excesivi sau extremi înainte de a lua spironolactonă au obținut o scădere cu 0,47 puncte față de persoanele neexpuse după tratament.
Acest tratament pentru dependența de alcool ar putea ajuta milioane de oameni
„Combinarea descoperirilor de la trei specii și diferite tipuri de studii de cercetare și vederea de asemănări în aceste date ne oferă încredere că ne aflăm pe punctul de a găsi ceva potențial important din punct de vedere științific și clinic”, a explicat autorul studiului, Lorenzo Leggio.
„Aceste descoperiri susțin studiul suplimentar al spironolactonei ca potențial tratament pentru dependența de alcool, o problemă care afectează milioane de oameni”, a încheiat el.
Studiul a fost publicat în revista Molecular Psychiatry.
Vă recomandăm să citiți și:
Un studiu contrazice o idee răspândită despre obiceiurile de împerechere ale oamenilor
Cum ne afectează tenul alimentele de Crăciun și ce recomandă dermatologii?
Oamenii pretențioși își aleg mâncarea în funcție de culoarea farfuriei, arată un studiu
Infecțiile bacteriene, a doua cauză de deces la nivel mondial