Iată cum ne ajută cititul să ne păstrăm memoria pe măsură ce îmbătrânim

11 12. 2022, 20:00

Baseballul ar putea fi distracția favorită a Americii, însă, în clasamentul celor mai populare hobby-uri, cititul este situat semnificativ mai sus. Motivul este destul de evident. Cititul presupune, în mod simultan, concentrare și relaxare și este distractiv de făcut de unul singur, cât și cu prietenii.

O echipă de cercetători de la Institutul Beckman pentru Știință și Tehnologie Avansată al Universității din Illinois, SUA, a dezvăluit încă un motiv pentru care să iubești cititul. Această activitate poate ajuta la păstrarea memoriei pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Noul studiu a fost publicat în Frontiers in Psychology.

„Lectura în timpul liber, cea care te atrage cu adevărat, este benefică și ajută la dezvoltarea abilităților mintale de care depinde cititul”, a declarat Liz Stine-Morrow, cercetător la Beckman, care este, de asemenea, director al Laboratorului de învățare a adulților, membru al facultății din cadrul Departamentului de psihologie educațională și cercetător principal al studiului, potrivit Medical Xpress.

Care sunt abilitățile mintale pe care le stimulează cititul?

Una dintre abilitățile mintale pe care le dezvoltă cititul este memoria episodică sau memoria evenimentelor, care ne permite să ne amintim ce s-a întâmplat în capitolele precedente ale unei cărți și să dăm sens poveștii în curs.

O altă abilitate este memoria de lucru, capacitatea de a reține lucruri în timp ce ne angajăm în alte procese mintale. Memoria de lucru ne ajută să urmărim lucrurile care s-au întâmplat în paragrafele recente, pe măsură ce continuăm să citim.

Atât memoria episodică, cât și memoria de lucru tind să se degradeze pe măsură ce îmbătrânim, dar cititorii obișnuiți practică aceste abilități în diferite contexte.

„Există o literatură destul de solidă care arată că există o relație între memoria de lucru, înțelegerea limbajului și memoria de lungă durată. Memoria de lucru pare să se degradeze odată cu îmbătrânirea, dar există multe variații, în special în rândul adulților în vârstă”, a spus Stine-Morrow.

O relație complexă de cauzalitate

Un mister care înconjoară relația dintre lectură și memorie este dacă cititul este cel care îmbunătățește memoria sau dacă abilitățile puternice ale memoriei de lucru îmbunătățesc abilitățile de înțelegere a lecturii. Cunoașterea direcției cauzalității va avea implicații importante asupra tipurilor de tratamente care pot ajuta la păstrarea memoriei pe tot parcursul vieții.

Cercetătoarea Liz Stine-Morrow, alături de o echipă interdisciplinară, a testat în cadrul unui studiu relația de cauzalitate dintre lectură și memorie. Pentru început, ei au avut nevoie de o colecție de cărți interesante și captivante – genul de cărți care să te atragă cu adevărat – și au decis să apeleze la experții de la Serviciile de alfabetizare a adulților din cadrul Bibliotecii Publice din Champaign.

„Nu ne-am bazat doar pe popularitate. Am vrut să ne asigurăm că lista conținea atât titluri cunoscute, cât și cărți pe care participanții nu le-ar fi descoperit pe cont propriu. Lista conținea, de asemenea, o varietate de genuri, de la non-ficțiune la mister și până la ficțiune literară mai complicată”, a declarat Kristina Hoerner, managerul serviciilor pentru adulți din cadrul bibliotecii.

Cărțile au fost distribuite în format digital, prin intermediul unor iPaduri, unor cititori în vârstă. Aceștia au citit 90 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână, timp de opt săptămâni. Ei și-au putut urmări progresul printr-o aplicație. În același timp, un grup separat a completat puzzle-uri în loc să citească, urmărindu-și progresul cu aceeași aplicație personalizată.

Lectura constantă întărește abilitățile de memorie

Rezultatele au fost incontestabile: în comparație cu grupul care a completat puzzle-uri, grupul care a citit cărți timp de opt săptămâni a arătat îmbunătățiri semnificative ale memoriei de lucru și ale memoriei episodice. Cu alte cuvinte, studiul a demonstrat că lectura constantă a întărit abilitățile de memorie ale adulților în vârstă.

Legătura cauzală dintre lectură și memorie deschide câteva căi pentru tratamente viitoare în sprijinul unor boli precum Alzheimer.

„Este mai promițător să ne implicăm pe deplin în lucrurile stimulante pe care le facem deja în viața noastră. Aceasta este probabil cea mai bună cale de a ne menține capacitatea mintală și de a contracara efectele bolii Alzheimer”, a declarat Stine-Morrow.

Studii viitoare ar putea explora beneficiile cititului pe termen lung sau posibilitatea de a adapta un „tratament de lectură” la gusturile personale ale unei persoane în materie de cărți.

Vă mai recomandăm și:

Obiceiurile de lectură ale miliardarilor Charlie Munger, Warren Buffett, Bill Gates şi Mark Zuckerberg

Exemplar al primei cărţi cu piese scrise de William Shakespeare, vândut pentru o sumă record

Câți români mai împrumută cărți de la bibliotecă? Mai puține spectacole și vizite la muzee

Test de cultură generală. Ce reprezintă inițialele din numele scriitorului J.R.R. Tolkien?