Neurocercetătorii explică ce se întâmplă în creierul nostru iarna
Iarna apar modificări în creier, iar unele dintre ele ne pot face să ne simțim destul de prost. Pe măsură ce mediul se modifică, apar noi factori de stres la care creierul trebuie să reacţioneze, cum ar fi mai puțină lumină solară sau vreme nefavorabilă, explică neurologul dr. Jenny Barnett.
Uneori, aceste reacții se pot manifesta drept tulburare afectivă sezonieră (sau TAS), o afecțiune comună în care schimbarea anotimpurilor (în special de la cald și luminos la rece și întunecat) afectează starea de spirit.
„Cu o scădere a nivelului de lumină naturală a soarelui și rutinele noastre generale inversate, corpurile noastre ajung să producă mai puțin din hormonul care reglează starea de spirit, numit serotonină”, explică dr. Barnett.
„Când nivelurile de serotonină sunt scăzute, creierul metabolizează mai repede ceea ce are, ceea ce duce la un dezechilibru de substanțe chimice care poate îngreuna reglarea emoțiilor”, continuă ea.
„Acest lucru duce la niveluri mai ridicate de anxietate și sentimente de depresie, care îi pot afecta drastic pe cei cu afecțiuni ale creierului sau ale dispoziției”, spune dr. Barnet, citată de Huffington Post.
Opt lucruri de știut despre motivul pentru care iarna apar modificări în creier
Iarna apar modificări în creier care nu numai că pot influența starea de spirit, dar pot influența și capacitatea de a îndeplini sarcini dificile, spune dr. Barnett.
„Creierul abordează sarcinile diferit. Într-un studiu în care voluntarii au fost ținuți într-un mediu fără nicio indicație a anotimpului timp de 4,5 zile, oamenii de știință au descoperit că performanța la provocările cognitive variază în funcție de anotimp, chiar dacă fiecare aspect al mediului și comportamentul participanților au fost păstrate la fel”, spune ea.
„Studiul a arătat că oamenii au performanțe mai bune la sarcinile cognitive vara și mai proaste iarna, cu o mai mare activare a creierului în mijlocul verii și mai puțin în mijlocul iernii”, a completat cercetătoarea.
„Acest lucru sugerează că creierul nostru fie are resurse diferite disponibile în timpul diferitelor anotimpuri, fie trebuie să utilizeze metode diferite pentru a îndeplini aceeași sarcină în diferite anotimpuri”, adaugă dr. Barnett.
Cum putem contracara schimbările sezoniere ale creierului?
Creierul are nevoie de o nutriție adecvată pentru a funcționa, așa că dr. Barnett recomandă ridicarea nivelului de vitamina D, B12 și acid folic în timpul lunilor de iarnă.
„Vitamina B12 poate fi găsită în alimente precum carnea, peștele, brânza și ouăle, așa că pentru cei care urmează o dietă vegană, discutați cu medicul dumneavoastră despre un supliment. Pentru acid folic, umpleți farfuria cu legume cu frunze verzi, broccoli, fasole și leguminoase și avocado”, explică ea.
Sfaturile oficialilor guvernamentali este că toată lumea ar trebui să ia în considerare un supliment zilnic de vitamina D în timpul toamnei și al iernii.
Un somn bun
Dr. Barnett adaugă că respectarea unei rutine bune de somn și participarea la activități va fi, de asemenea, de ajutor. S-ar putea să doriți, de asemenea, să luați în considerare terapia cu lumină, în care o cutie cu lumină este folosită la prima oră a dimineții pentru a simula lumina soarelui.
Dacă credeți că vă confruntați cu o tulburare afectivă sezonieră, puteți vorbi cu medicul de familie pentru sprijin.
Vă recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Cât cântărește inima umană?
Ce probleme pot avea la maturitate adolescenții care consumă în mod excesiv alcool?
Sigmund Freud s-a înșelat! Succesul aduce, până la urmă, fericirea
Primul medicament care întârzie apariția diabetului de tip 1 a fost aprobat în SUA