Canabisul, folosit în scop medical, poate ameliora durerea: mit sau adevăr?
Canabisul este unul dintre cele mai folosite droguri din lume. În timp ce doar câteva țări au legalizat canabisul în scop recreațional, multe alte națiuni au legalizat folosirea sa pentru motive medicale.
Ameliorarea durerii este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii declară că folosesc canabisul în scop medical. Potrivit unui sondaj efectuat în SUA, 17% dintre respondenții care au declarat că au consumat canabis în ultimul an au primit o rețetă de canabis medical, conform Science Alert.
Atunci când vine vorba de automedicație, cifrele sunt chiar mai mari și se estimează că între 17 și 30% dintre adulții din America de Nord, Europa și Australia declară că o folosesc pentru a gestiona durerea. Deși canabisul poate fi folosit pentru reducerea durerii, cât de eficient se dovedește acesta este încă un fapt neclar.
Utilizarea canabisului în ameliorarea durerii, asociată cu un placebo
Studiul de față, publicat în Journal of the American Medical Association, sugerează că folosirea canabisului în ameliorarea durerii nu este mai eficient decât un placebo.
Majoritatea participanților la studiu au fost femei (62%) și aveau vârste cuprinse între 33 și 62 de ani. Majoritatea studiilor au fost efectuate în SUA, Marea Britanie sau Canada – deși au inclus și studii din Brazilia, Belgia, Germania, Franța, Olanda, Israel, Republica Cehă și Spania.
Analiza a arătat că durerea a fost evaluată ca fiind semnificativ mai puțin intensă după tratamentul cu placebo, cu un efect moderat sau mare în funcție de fiecare persoană. De asemenea, echipa nu a observat nicio diferență semnificativă între canabis și un placebo în ceea ce privește ameliorarea durerii.
Efectul medical al canabisului ar putea fi supraestimat
De asemenea, studiul a arătat că mulți participanți pot distinge între un placebo și canabisul activ, în ciuda faptului că au același miros, gust și aspect.
Dacă sunt conștienți că primesc sau nu canabis este mai probabil ca aceștia să ofere o evaluare părtinitoare a eficacității intervenției. Așadar, pentru ca cercetătorii să se asigure că observă efectul real al canabisului, participanții nu au știut ce primesc.
Cercetătorii au constatat că efectul medical al canabisului ar putea fi supraestimat, întrucât acesta nu s-a arătat mai eficient decât un placebo în reducerea durerilor.
Vă mai recomandăm și:
Oamenii de știință au creat canabisul de 12 ori mai puternic decât cel cultivat în mod normal
Ce este efectul placebo şi cum funcţionează acesta?
Legalizarea canabisului a dus la scăderea consumului de alcool, analgezice și țigări
Cum ar putea planta de canabis să prevină îmbătrânirea și moartea celulelor creierului