O echipă de cercetători afiliați la mai multe instituții din China, care lucrează cu un coleg din SUA, a izolat din stomacurile șoarecilor bacteria care descompune nicotina.
În lucrarea lor, publicată în revista Nature, grupul descrie modul în care au izolat bacteriile și de ce descoperirea lor ar putea reduce incidența bolii ficatului gras la oameni.
Cercetările anterioare au arătat că fumatul este principala cauză a deceselor care pot fi prevenite din întreaga lume.
Pe lângă asocierea cu bolile pulmonare, fumatul a fost, de asemenea, legat de boala ficatului gras. În acest nou studiu, cercetătorii au descoperit că un anumit tip de bacterii descompune nicotina în intestinele șoarecilor (cauzată de fumatul forțat) și, prin urmare, reduce probabilitatea dezvoltării bolii fiactului gras, scrie Medical Xpress.
S-a descoperit că, atunci când oamenii fumează țigări, o parte din nicotină își face drum în intestin, ceea ce duce la un risc crescut dezvoltare a bolii ficatului gras, asociată cu cicatrice și, în unele cazuri, cu cancer hepatic.
În această lucrare, cercetătorii au măsurat cantitatea de nicotină care se îndreaptă spre intestin, comparând probe de scaun de la 30 de fumători și 30 de nefumători. Apoi au făcut același lucru cu șoarecii și au constatat că rezultatele sunt similare.
Apoi au sterilizat intestinele mai multor șoareci de laborator și au efectuat din nou experimentul cu nicotină. Ei au descoperit că șoarecii cu intestine sterilizate aveau mai multă nicotină în sistem, ceea ce indică faptul că bacteria care descompune nicotina există în stomacurile celorlați.
Apoi, prin procesul de eliminare, ei au reușit să urmărească bacteriile (Bacteroides xylanisolvens) care au fost responsabile de descompunere; acestea produceau un tip de enzimă care descompune nicotina.
Cercetările anterioare au arătat că B xylanisolven trăiește și în intestinul uman. În continuare, cercetătorii plănuiesc să studieze bacteria și enzimele pe care aceasta le produce pentru a afla dacă enzima poate fi produsă comercial și administrată fumătorilor pentru a le reduce șansele de a dezvolta boala ficatului gras și, prin extensie, cancer hepatic.
Particulele de tutun împrăștiate, care se depun pe suprafețe, ar putea cauza boli de piele
Hameiul, folosit în producerea berii, ar putea inhiba dezvoltarea bolii Alzheimer