„Vaccinul sub limbă” previne infecțiile tractului urinar la șoareci și iepuri

07 12. 2022, 12:00

Cercetătorii au dezvoltat tableta care previne infecțiile tractului urinar cu Escherichia coli uropatogenă (UPEC) la șoareci și iepuri; bacteria provoacă 80% dintre aceste infecții.

Deși tratamentul aplicat sub limbă nu este încă gata să fie testat pe oameni, autorii studiului spun că vaccinul lor ar putea reduce într-o zi nevoia de antibiotice.

Tableta care previne infecțiile tractului urinar (ITU) este compusă din nanofibre peptidice-polimer care se dizolvă în gură pentru a administra vaccinul prin mucusul oral. Odată ingerat, medicamentul stimulează sistemul imunitar pentru a crea anticorpi care recunosc și distrug trei molecule diferite care se găsesc pe suprafața microbilor UPEC.

Tableta care previne infecțiile tractului urinar a arătat rezultate bune pe șoareci și iepuri

Studiile anterioare au identificat aceste peptide de suprafață ca ținte cheie pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva ITU, dar până acum toate încercările de a stimula un răspuns imunitar împotriva acestor molecule au eșuat. Însă după ce și-au testat noul vaccin pe șoareci, autorii studiului au descoperit că animalele au dezvoltat anticorpii doriți în tractul urinar.

Drept urmare, tratamentul s-a dovedit la fel de eficient ca antibioticele cu doze mari în protejarea animalelor de infecțiile urinare. Acest lucru este extrem de semnificativ, deoarece infecțiile urinare sunt de obicei tratate cu antibiotice, ceea ce duce la îngrijorări cu privire la rezistența la antibiotice și la perturbarea potențial dăunătoare a microbiomului.

Abordând aceste îngrijorări, autorii studiului afirmă că vaccinul lor „nu a indus modificări notabile ample în microbiomul șoarecilor”. Faptul că niciunul dintre anticorpi nu a fost prezent în excrementele animalelor indică, de asemenea, că vaccinul nu declanșează un răspuns imunitar în tractul gastrointestinal și, prin urmare, este puțin probabil să interfereze cu populațiile de bacterii intestinale, scrie IFL Science.

Medicamentul nu afectează bacteriile prietenoase

În plus, în timp ce anticorpii generați de vaccin s-au putut lega de o tulpină UPEC dăunătoare, ei nu au arătat nicio afinitate pentru alte soiuri nepatogene de E. coli. Cu alte cuvinte, au fost foarte țintite împotriva microbilor care provoacă infecții urinare și este puțin probabil să omoare bacterii prietenoase.

„În contrast puternic, șoarecii tratați cu fosfomicină antibiotică orală au avut compoziția microbiomului semnificativ modificată”, scriu autorii studiului.

„Vaccinul nostru comprimat a creat răspunsuri imunitare nu numai la șoareci, ci și la iepuri, care au o cavitate bucală cu asemănări cheie cu a oamenilor”, adaugă ei.

Un vaccin mai accesibil

În mod esențial, faptul că tratamentul poate fi luat sublingual poate face ca vaccinul să fie mai accesibil decât multe medicamente actuale. Potrivit cercetătorilor, „formularea tabletei s-a dovedit a fi stabilă la căldură, ceea ce poate reduce sau elimina costurile ridicate și infrastructura necesare pentru distribuția unui vaccin și permite o distribuție globală mult mai mare în comparație cu vaccinurile care depind de refrigerare”.

Sunt necesare studii suplimentare pe animale pentru a confirma siguranța și eficacitatea tratamentului, deși autorii spun că descoperirile lor oferă un „indicator inițial puternic” că vaccinul ar putea funcționa pentru oameni.

Studiul a fost publicat în revista Science Advances.

Vă recomandăm să citiți și:

Beneficiile surprinzătoare ale „spațiilor albastre”. Cum ne pot îmbunătăți sănătatea mintală?

Ce beneficii poate aduce un simplu gest de bunătate?

O tehnică recent descoperită îi poate ajuta pe oameni să uite amintirile mai puțin plăcute

De ce bărbații îmbătrânesc mai repede decât femeile?