Cum ne afectează tenul alimentele de Crăciun și ce recomandă dermatologii?
Unguentele, serumurile și elixirurile sunt grozave pentru ten, însă dacă ne dorim un ten luminos și curat, este la fel de important cu ce tratăm și interiorul corpului, nu doar exteriorul. Se pare că o dietă bogată în alimente procesate, în special una cu carbohidrați rafinați precum băuturile carbogazoase dulci, gustările sărate și prăjiturile ambalate, poate crea un adevărat dezastru pentru piele.
Toate alimentele menționate mai sus sunt cunoscute ca având un index glicemic ridicat, adică pot crește nivel zahărului din sânge foarte rapid. Iar studiile citate de American Academy of Dermatology Association din SUA arată că o alimentată cu un aport mare de zaharuri poate produce coșuri.
„Aceste alimente au un efect inflamator asupra corpului, ducând astfel la afecțiuni la nivelul pielii, precum acneea”, a explicat dr. Courtney Rubin, potrivit huffpost.com.
Pe lângă procentul de glucoză în sânge, produsele cu un indice glicemic mare cresc și nivelul de insulină eliberat de organism, forțând corpul să producă și mai mult sebum la suprafața pielii. Iar asta se traduce tot în acnee.
Zahărul și alcoolul, dușmanii tenului
Pe de altă parte, modul în care carbohidrații rafinați produc neplăceri pentru pielea noastră este, în continuare, analizat de dermatologi. Aceștia subliniază că literatura de specialitate arată că a fost dovedit faptul că un consum excesiv de zahăr provoacă acnee și inflamații la nivelul tenului.
„Iar consumarea unei cantități excesive de alcool – bere, în special – va deshidrata pielea. Această scădere a hidratării din piele va accelera procesul apariției de riduri și linii fine”, a spus dermatologul și chirurgul estetician Jaimie DeRosa.
Acestea fiind spuse, concluzia dermatologilor este că alimentele pe care i le oferim corpului nostru sunt „vizibile” pe piele, de aceea importante sunt hidratarea și hrana mai sănătoasă.
„Dermatologii recomandă o dietă echilibrată” de Crăciun
„Dermatologii recomandă o dietă echilibrată, care mențin nu doar pielea mai sănătoasă, ci și mintea. Dacă observați o explozie de coșuri pe ten, ar fi mai bine să aveți un jurnal al alimentelor și să discutați subiectul cu dermatologul dumneavoastră”, a atras atenția dermatologul Ramone F. Williams, profesor la Universitatea Harvard.
De asemenea, moderația este cheia echilibrului dorit de toți, de aceea nu este recomandată eliminarea completă a carbohidraților din meniu.
„O alimentație echilibrată face minuni pentru ten. Rămâneți hidratați bând apă pe parcursul întregii zile și astfel pielea va arăta mai sănătoasă și strălucitoare. Iar legumele verzi și cu frunze, precum spanacul sau salata care sunt bogate în vitamina C, E și A, care combat radicalii liberi ce afectează pielea. În același timp, alimentele cu indice glicemic scăzut precum fructele, cerealele integrale, proteinele slabe și grăsimile sănătoase ajută, de asemenea, la strălucirea pielii și scade riscul inflamației”, au mai punctat dermatologii.
Cum ne protejăm pielea de excesele culinare de Crăciun?
Or, sfatul trebuie urat chiar și în preajma sărbătorilor de iarnă, când cei mai mulți dintre noi consumăm dulciuri și prăjituri în exces. Iar dacă nu putem sau nu ne îndurăm să evităm complet astfel de alimente, o idee de avut în vedere este urmarea unei diete sărace în carbohidrați înainte de masa festivă.
Iar ca soluții pe termen scurt, dermatologii recomandă și mai mult somn înainte de petrecerea de Crăciun, mai multă apă, sport și folosirea produselor cu acid hialuronic.
„O mască facială poate oferi un look temporar de strălucire și hidratare pentru câteva ore”, mai spun aceștia.
De asemenea, dacă apar coșuri, plasturii pentru acnee sau unguente cu hidrocortizon pot salva ziua.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cea mai veche dovadă privind gătirea alimentelor de către oameni a fost descoperită în Israel
Cum ne pot ajuta alimentele fermentate și fibrele să reducem stresul?
Mâncarea ca medicament. Ar putea medicii să prescrie rețete cu alimente sănătoase?
Ce provoacă pofta de alimente grase? Legătura neștiută dintre intestin și creier