Home » Știință » Declinul memoriei ar putea fi încetinit cu ceai și vin

Declinul memoriei ar putea fi încetinit cu ceai și vin

Publicat: 25.11.2022

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Rush University Medical Center din Chicago, SUA, persoanele care consumă mai multe alimente cu flavonoli antioxidanți își pot încetini declinul memoriei.

Flavonolii sunt un tip de flavonoide, un grup de substanțe naturale care se găsesc în fructe, legume, cereale, ceai și vin.

Cunoscuți pentru beneficiile lor asupra sănătății, acești compuși naturali sunt considerați o componentă esențială într-o gamă largă de aplicații nutraceutice, farmacologice, terapeutice și cosmetice.

Studiul a folosit 961 de persoane cu vârsta medie de 81 de ani, fără demență. Subiecții au fost rugați să completeze un chestionar despre cât de des consumă anumite alimente. În plus, a trebuit să susțină anual teste cognitive și de memorie care au implicat reamintirea unor liste de cuvinte, amintirea de numere și punerea lor în ordinea corectă, scrie Interesting Engineering.

În plus, au fost puse întrebări cu privire la nivelul lor de educație, cât timp au petrecut făcând mișcare și cât timp au petrecut făcând activități de stimulare mintală, cum ar fi cititul și jocurile. Au fost urmăriți, în medie, timp de 7 ani.

Apoi, subiecții au fost împărțiți în cinci grupuri egale, în funcție de câți flavonoli aveau în dieta lor.

Cât de mult este încetinit declinul memoriei de către flavonoli?

Populația studiată a avut un aport alimentar mediu de flavonoli totali de aproximativ 10 mg pe zi, în comparație cu cantitatea medie de flavonoli consumată de adulții din SUA, care variază de la 16 la 20 de miligrame (mg) pe zi. Grupul cu cel mai mare consum a ingerat o medie de 15 mg pe zi, ceea ce este aproximativ echivalent cu o cană de verdeață cu frunze închise, iar grupul aflat la capătul opus a consumat doar aproximativ 5 mg pe zi.

Echipa de cercetare a folosit un scor global de cogniție care a reprezentat rezultatele a 19 teste cognitive pentru a determina declinul memoriei. Pentru cei fără probleme cognitive, scorul mediu a fost de 0,5; pentru cei cu afectare cognitivă ușoară, acesta a fost de 0,2; iar pentru cei cu boala Alzheimer a fost -0,5.

Cercetătorii au descoperit că scorul cognitiv al celor cu cel mai mare aport de flavonoli a scăzut cu un ritm de 0,4 unități pe deceniu mai lent decât cei cu cel mai mic aport, după ajustarea pentru alte variabile care pot afecta rata declinului memoriei, cum ar fi vârsta, sexul și fumatul.

Medicul Thomas M. Holland, de la Rush University Medical Center din Chicago, a remarcat că acest lucru este probabil datorat capacităților antiinflamatorii și antioxidante ale flavonolilor.

Ce alimente trebuie să consumăm pentru a încetini declinul memoriei?

Împărțind flavonolul în cei patru constituenți ai săi (kaempferol, quercetină, miricetină și isorhamnetină) echipa de cercetare a găsit, de asemenea, cei mai buni contribuitori alimentari pentru fiecare categorie. Conform lucrării, pentru kaempferol erau kale, fasole, ceai, spanac și broccoli; roșii, kale, mere și ceai pentru quercetină; ceai, vin, kale, portocale și roșii pentru miricetină; și pere, ulei de măsline, vin și sos de roșii pentru isorhamnetină.

„Este incitant faptul că studiul nostru arată că alegerea unei anumite diete poate face ca declinul memoriei să fie mai lent. Un lucru atât de simplu precum consumul de mai multe fructe și legume și băutul de mai mult ceai este o modalitate ușoară pentru oameni de a-și asuma un rol activ în menținerea sănătății creierului lor”, a spus Holland.

Limitările studiului

Chiar dacă studiul evidențiază o legătură între cantitățile mai mari de flavonoli și declinul cognitiv mai lent, Holland a remarcat că acest lucru nu dovedește că flavonolii au un rol direct în favorizarea unei rate mai lente a declinului cognitiv.

O altă limitare a studiului a fost faptul că chestionarul de frecvență alimentară a fost auto-raportat. Deși este valid, este posibil ca oamenii să nu-și amintească cu exactitate ce mănâncă.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Neurology.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii simt atunci când moartea este aproape. Cum începe totul?

Paralizia ar putea fi vindecată prin stimularea măduvei spinării și a activării neuronilor

Aproape toate produsele „naturale” de îngrijire a pielii conțin alergeni

Sângele fluorescent de șoarece ne va ajuta să înțelegem mai bine bolile cerebrale

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase