O nouă cercetare de la Universitatea din California Irvine, din SUA, sugerează că îmbătrânirea este o componentă importantă a morții celulelor ganglionare retiniene în glaucom și că noi căi pot fi vizate atunci când se proiectează noi tratamente pentru pacienții cu glaucom. Cum sunt afectați ochii de stresul repetat?
Studiul a fost publicat în Aging Cell.
Împreună cu colegii săi, Dr. Dorota Skowronska‐Krawczyk descrie schimbările transcripționale și epigenetice care au loc în îmbătrânirea retinei.
Echipa arată cum stresul repetat, cum ar fi creșterea presiunii intraoculare (PIO) în ochi, determină țesutul retinian să sufere modificări epigenetice și transcripționale similare cu îmbătrânirea naturală. Și cum în țesutul retinian tânăr, stresul repetitiv induce caracteristici ale îmbătrânirii accelerate, inclusiv o vârstă epigenetică accelerată.
Îmbătrânirea este un proces universal care afectează toate celulele unui organism. În ochi, este un factor de risc major pentru un grup de neuropatii numit glaucom. Din cauza creșterii populației în vârstă la nivel mondial, estimările actuale arată că numărul persoanelor cu glaucom (cu vârste între 40 și 80 de ani) va crește la peste 110 milioane în 2040.
„Munca noastră subliniază importanța diagnosticării precoce și a prevenirii, precum și a gestionării specifice vârstei a bolilor legate de vârstă, cum ar fi glaucomul”, a spus Skowronska-Krawczyk.
„Modificările epigenetice pe care le-am observat sugerează că modificările la nivelul cromatinei sunt dobândite în mod cumulativ, în urma mai multor cazuri de stres. Acest lucru ne oferă o fereastră de oportunitate pentru prevenirea pierderii vederii, dacă și când boala este recunoscută precoce”, spune ea, citată de Medical Xpress.
La om, PIO are un ritm circadian. La indivizii sănătoși, oscilează de obicei în intervalul 12-21 mmHg și tinde să fie cea mai mare la aproximativ două treimi dintre indivizi în timpul perioadei nocturne. Din cauza fluctuațiilor PIO, o singură măsurare este adesea insuficientă pentru a caracteriza patologia reală și riscul de progresie a bolii la pacienții cu glaucom.
S-a raportat că fluctuația PIO pe termen lung este un predictor puternic pentru progresia glaucomului. Acest nou studiu sugerează că impactul cumulativ al fluctuațiilor PIO este direct responsabil pentru îmbătrânirea țesutului.
„Munca noastră arată că chiar și creșterea moderată a PIO hidrostatică are ca rezultat pierderea celulelor ganglionare retiniene și defecte vizuale corespunzătoare atunci când este efectuată pe animale în vârstă”, a spus Skowronska-Krawczyk.
„Continuăm să lucrăm pentru a înțelege mecanismul schimbărilor acumulate în îmbătrânire, pentru a găsi potențiale ținte pentru terapii. De asemenea, testăm diferite abordări pentru a preveni procesul de îmbătrânire accelerată care rezultă din stresul repetat”, a adăugat cercetătoarea.
Cercetătorii au acum un nou instrument pentru a estima impactul stresului și al tratamentului asupra stării de îmbătrânire a țesutului retinian, ceea ce a făcut posibile aceste noi descoperiri. În colaborare cu Clock Foundation și cu dr. Steve Horvath, de la Altos Labs, care a fost pionier în dezvoltarea ceasurilor epigenetice care pot măsura vârsta pe baza modificărilor de metilare din ADN-ul țesuturilor, a fost posibil ca cercetătorii să arate că o creștere ușoară și repetitivă a PIO poate accelera vârsta epigenetică a țesuturilor.
„Pe lângă măsurarea declinului vederii și a unor modificări structurale cauzate de stres și de potențialului tratament, acum putem măsura vârsta epigenetică a țesutului retinian și o putem folosi pentru a găsi strategia optimă de prevenire a pierderii vederii în timpul îmbătrânirii”, a spus Skowronska-Krawczyk.
Vaccinul împotriva cancerului de sân a generat un răspuns imunitar puternic
Tu știi care e vârsta reală a creierului tău? Iată cum poți afla!
Cum poate afecta consumul de cafea în timpul sarcinii viața copilului?
Ceaiul verde și resveratrolul reduc plăcile de Alzheimer în testele de laborator