Șoarecii hrăniți cu alimente procesate sunt mai vulnerabili la gripă decât cei hrăniți cu cereale
O echipă de cercetători de la Universitatea din Sydney, Australia, care lucrează cu un coleg de la Școala de Medicină a Universității Shenzhen, din China, a descoperit că șoarecii hrăniți cu alimente procesate au șanse mai mici de a supraviețui unei infecții gripale decât cei hrăniți cu alimente pe bază de cereale.
În ultimii ani, cercetătorii medicali au raportat dovezi că dieta are un rol mai important decât se credea în recuperarea de după boală. Noua lucrare a fost publicată în Cell Reports.
Unele studii au arătat, de exemplu, că densitatea calorică și concentrația de nutrienți consumați în timpul recuperării după o infecție pot avea un impact major asupra severității infecției.
În acest nou efort, cercetătorii au găsit dovezi care sugerează că alte caracteristici ale alimentelor pot avea, de asemenea, un rol în recuperarea de după boală, cel puțin la șoareci.
Șoarecii hrăniți cu alimente procesate fac față mai greu bolilor
În noua lucrare, cercetătorii studiau modul în care mamiferele precum șoarecii luptă împotriva infecțiilor gripale. Ca parte a muncii lor, ei au hrănit din neatenție două grupuri de șoareci de laborator cu mese ușor diferite, despre care se credea a fi echivalente ca valoare nutrițională și, prin urmare, puțin probabil să aibă un impact asupra recuperării.
Mai precis, ei au hrănit un grup de șoareci cu o dietă constând în principal din cereale. Ceilalți șoareci au fost hrăniți cu o dietă foarte procesată, notează Medical Xpress.
Ambele grupuri au fost ulterior infectate cu virusul gripal și le-au fost oferite aceleași diete pe care le-au avut înainte de a fi infectate.
Cercetătorii observă că studiile anterioare au arătat că șoarecii hrăniți cu oricare dintre diete atunci când nu se luptă cu o infecție au prezentat o diferență mică în ceea ce privește sănătatea sau comportamentul.
Dar atunci când au fost infectați cu gripă, șoarecii hrăniți cu alimente procesate au murit. De asemenea, s-a descoperit că cei hrăniți cu o dietă foarte procesată nu au reușit să-și recapete greutatea pierdută din cauza bolii.
Recuperarea după boală, influențată de ceea ce mâncăm
În contrast puternic, toți șoarecii cu dieta pe bază de cereale au început să-și recapete greutatea în decurs de 10 zile de la infecția inițială și toți și-au revenit.
Cercetătorii notează că diferența de supraviețuire nu s-a datorat diferențelor de răspuns imunitar, ci s-a datorat în schimb problemelor de recuperare.
Ei observă că șoarecii cu dieta cu alimente foarte procesate au mâncat mai puțin decât cei cărora le-au fost oferite cereale și au ajuns să primească mai puțini nutrienți. În plus, temperatura lor interioară era mai scăzută.
Cercetătorii au găsit, de asemenea, unele dovezi care sugerează că IFN-γ, o proteină de semnalizare, a avut un rol în rezultatele șoarecilor.
Vă recomandăm să citiți și:
Sângele fluorescent de șoarece ne va ajuta să înțelegem mai bine bolile cerebrale
Cercetătorii au descoperit cum se răspândește o bacterie comună în organism
Particulele minuscule din aer pot declanșa atacuri de cord subite
Exercițiile fizice făcute dimineața, asociate cu cel mai mic risc de boli cardiace și AVC