Cum afectează mucegaiul sănătatea oamenilor?

28 11. 2022, 13:00

Mucegaiul apare adesea în interiorul locuințelor, în special în toalete sau subsoluri, iar prezența sa poate fi extrem de periculoasă. Condițiile precare de trai au arătat că expunerea la mucegai ar putea afecta sănătatea unui om și poate provoca moarte, după ce, în noiembrie 2022, un copil de doi ani din Marea Britanie a murit, ca urmare a expunerii la mucegai, potrivit medicului legist Joanne Kearsley.

Ideea că mucegaiul este dăunător sănătății umane nu este o chestiune nouă, însă, se pare că acesta ar putea deveni mai periculos în anii ce urmează, un rezultat al schimbărilor climatice și al instabilității crescute de pe piețele energetice mondiale, potrivit IFL Science.

Inundațiile, vremea umedă, temperaturile ridicate și pătrunderea apei în locuințe sunt deja factori în creștere, din cauza crizei climatice. Aceste condiții sunt ideale pentru dezvoltarea mucegaiului.

Ce este mucegaiul?

Mucegaiul este o structură pe care o pot dezvolta unele ciuperci și care iau adesea un aspect întunecat asemănător unui puf, cu un miros de înțepător.

Mucegaiul se dezvoltă în locurile în care există multă umiditate, cum ar fi acoperișurile care au scurgeri, ferestrele, țevile de apă, zonele inundate și încăperile umede, cum ar fi toaletele. Dacă peretele unei camere prezintă mai multe pete întunecate, sunt șanse mari să fie vorba de mucegai.

Cum apare și cum se împrăștie mucegaiul?

Apariția mucegaiului este pusă de specialiști pe seama sporilor pe care locurile umede îi emit. Pentru a se reproduce și dispersa, mucegaiul „pompează” sporii microscopici în spațiul din jur.

Pentru majoritatea oamenilor, expunerea la acești spori poate duce la simptome precum nas înfundat, respirație șuierătoare și mâncărimi ale ochilor. În același timp, efectele expunerii la mucegai poate deveni mai serioasă pentru oamenii cu astm, afecțiuni respiratorii, sisteme imunitare slabe sau alergii specifice.

Unele dintre efectele asupra sănătății provin din reacțiile inflamatorii la sporii de mucegai, pe care organismul îi recunoaște ca fiind corpuri străine. Unele mucegaiuri produc, de asemenea, micotoxine, care pot fi dăunătoare sau letale pentru oameni atunci când expunerea este suficient de mare.

Unele tipuri comune de mucegai de interior includ Cladosporium, Aspergillus și Penicillium (aceeași substanță din care provine penicilina). Există adesea o mare îngrijorare în jurul mucegaiului negruStachybotrys chartarum – din cauza puternicelor micotoxine pe care le poate produce. Cu toate acestea, culoarea nu este un indiciu solid al cât de periculos poate fi un mucegai și nu există un test disponibil pe scară largă pentru a dovedi dacă S. chartarum este prezent într-o casă.

Inundațiile, vremea umedă, temperaturile blânde și pătrunderea apei în case sunt deja în creștere din cauza crizei climatice, iar aceste condiții sunt ideale pentru dezvoltarea mucegaiului.

Cum să scapi de mucegai?

Există câteva lucruri pe care le poți face ca să reduci riscul expunerii la mucegai, potrivit Centers for Disease Control and Prevention.

Pentru început, încearcă să abordezi problema umidității, care stă la baza apariției mucegaiului. De asemenea, poți arunca obiectele mucegăite din zonele de locuit, inclusiv covoare, gresie etc.

Dacă este posibil, încearcă să menții spațiul cât mai uscat și bine ventilat.

Un caz istoric: decesul a cărui cauzalitate este pusă pe seama expunerii la mucegai

În noiembrie 2022, un caz foarte mediatizat a concluzionat că Awaab Ishak, în vârstă de doi ani, a murit ca urmare a expunerii la mucegai în apartamentul familiei sale din Rochdale, Marea Britanie. Povestea tragică a ridicat tot felul de probleme sociale – de la sărăcie la rasism instituțional – dar a evidențiat, de asemenea, impactul subapreciat al efectelor asupra sănătății legate de mucegai.

În urma acestui caz istoric, au existat apeluri serioase pentru creșterea gradului de conștientizare a expunerii la mucegai, despre care mulți anticipează că va deveni o povară tot mai mare în următoarele decenii.

„Moartea tragică a lui Awaab va fi, și ar trebui să fie, un moment definitoriu pentru sectorul locuințelor în ceea ce privește creșterea cunoștințelor, creșterea gradului de conștientizare și o înțelegere mai profundă în legătură cu problema umezelii și a mucegaiului”, a declarat medicul legist principal Joanne Kearsley în cadrul anchetei privind moartea lui Ishak.

Vă mai recomandăm și:

Cum se manifestă alergia la mucegai: simptome, factori de risc şi tratament

A mucegăit un fruct. Tăiem partea bolnavă şi consumăm rapid restul. Cât de SIGUR este acest obicei pe care îl au mulţi români

O nouă invenţie păstrează pâinea fără mucegai timp de 60 zile, fără a folosi conservanţi (VIDEO)

Brânza cu mucegai și berea, preferatele europenilor din Epoca Fierului