Oamenii de știință sunt la un pas de a rezolva misterele exoplanetelor
În prezent, numărul de exoplanete confirmate se ridică la 5.197 în 3.888 de sisteme planetare, cu alte 8.992 de candidate care așteaptă confirmarea.
Majoritatea au fost planete deosebit de masive, de la giganți gazoși de mărimea lui Jupiter și Neptun, care au raze de aproximativ 2,5 ori mai mari decât cea a Pământului. O altă populație semnificativă din punct de vedere statistic a fost reprezentată de planete stâncoase care măsoară aproximativ 1,4 raze ale Pământului (,,Super-Pământuri”).
Acest lucru reprezintă un mister pentru astronomi, în special în ceea ce privește exoplanetele descoperite de venerabilul telescop spațial Kepler.
Dintre cele peste 2.600 de planete descoperite de Kepler, există o aparentă raritate a exoplanetelor cu o rază de aproximativ 1,8 ori mai mare decât cea a Pământului – la care ei se referă ca la ,,valea razei”.
Numărul de exoplanete confirmate se ridică la 5.197
Un al doilea mister se referă la planetele vecine de dimensiuni similare găsite în sute de sisteme planetare cu orbite armonioase, scrie Inverse.
Într-un studiu condus de Universitatea Rice, o echipă de astrofizicieni oferă un nou model care explică interacțiunea forțelor care acționează asupra planetelor nou-născute și care ar putea explica aceste două mistere.
După cum descriu în lucrarea lor de cercetare, apărută recent în Astrophysical Journal Letters, echipa a folosit un supercomputer pentru a rula un model de migrație planetară care a simulat primii 50 de milioane de ani de dezvoltare a sistemului planetar.
În modelul lor, discurile protoplanetare de gaz și praf interacționează, de asemenea, cu planetele care migrează, trăgându-le mai aproape de stelele lor părintești și blocându-le în lanțuri orbitale rezonante.
Noi oportunități pentru cercetătorii de exoplanete
În câteva milioane de ani, discul protoplanetar dispare, rupând lanțurile și provocând instabilități orbitale care fac ca două sau mai multe planete să se ciocnească.
În timp ce modelele de migrație planetară au fost folosite pentru a studia sistemele planetare care au păstrat rezonanțe orbitale, aceste descoperiri reprezintă o premieră pentru astronomi.
Rezultatele lor indică faptul că coliziunile din sistemul TRAPPIST-1 au fost comparabile cu impactul care a creat sistemul Pământ-Lună.
Aceste descoperiri prezintă oportunități pentru cercetătorii de exoplanete, care se vor baza pe telescopul spațial James Webb pentru a efectua observații detaliate ale sistemelor de exoplanete.
Cu ajutorul suitei sale avansate de optici, imagini în infraroșu, coronografe și spectrometre, Webb și alte telescoape de generație următoare vor caracteriza atmosferele și suprafețele exoplanetelor ca niciodată până acum.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cel mai greu element descoperit până acum în atmosfera unei exoplanete
Telescopul Webb a detectat dioxid de carbon în atmosfera unei exoplanete
Exoplanetele tinere ar putea susține un climat temperat asemănător cu cel de pe Pământ