Primul medicament care întârzie apariția diabetului de tip 1 a fost aprobat în SUA
Primul medicament care întârzie apariția diabetului de tip 1 în cazul celor care sunt aproape siguri că vor dezvolta această boală autoimună a fost aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite ale Americii (SUA). Anticorpul este aprobat pentru utilizare la persoanele cu vârsta de opt ani și peste, cu diabet de tip 1, în stadiul 2.
În cazul diabetului de tip 1, sistemul imunitar distruge progresiv celulele producătoare de insulină, numite celule beta. Noul tratament, denumit comercial Tzield, este o proteină fabricată în laborator care se comportă ca un anticorp produs de sistemul imunitar uman. Odată ajuns în organism, așa-numitul anticorp monoclonal se agață de celulele imunitare numite celule T și le reprogramează astfel încât acestea să nu atace celulele beta din pancreas, potrivit unei declarații a producătorului de medicamente ProventionBio. În același timp, crește numărul de celule imunitare care contracarează astfel de atacuri, potrivit Live Science.
Insulina acționează ca o cheie care deblochează celulele pentru ca zahărul din fluxul sanguin să le poate accesa. Atunci când organismul nu produce suficientă insulină, nivelul zahărului din sânge crește vertiginos.
Cum se dezvoltă diabetul de tip 1 în organism?
Înainte ca o persoană să dezvolte diabet de tip 1, aceasta trece prin mai multe stadii preliminare ale bolii.
În primul stadiu, încep să apară anticorpii care țintesc celulele beta, dar nivelurile de zahăr din sânge rămân normale, iar în stadiul 2, nivelurile de zahăr din sânge devin un pic mai ridicate în unele situații, dar oamenii încă nu arată simptome ale diabetului.
În stadiul 3, o mare parte din celulele beta au fost distruse, iar oamenii încep să manifeste simptome precum niveluri ridicate de zahăr în sânge, urinare frecventă, sete și pierdere în greutate, iar uneori pot dezvolta o afecțiune amenințătoare, numită cetoacidoză diabetică. Majoritatea persoanelor primesc un diagnostic de tip 1 în acest stadiu.
Cel mai adesea, oamenii sunt diagnosticați atunci când sunt copii sau adulți tineri, dar diabetul de tip 1 se poate dezvolta la orice vârstă.
Ce efecte secundare prezintă medicamentul?
„Potențialul medicamentului de a întârzia diagnosticul clinic al diabetului de tip 1 poate oferi pacienților luni sau ani fără poverile bolii”, a declarat dr. John Sharretts, director al Diviziei de diabet, tulburări lipidice și obezitate din cadrul Centrului pentru evaluarea și cercetarea medicamentelor al FDA.
În cadrul studiului, cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentului au fost erupțiile cutanate, durerile de cap și scăderea numărului anumitor celule imunitare, potrivit ProventionBio. La majoritatea pacienților care au avut acest din urmă efect secundar, numărul acestor celule imunitare a început să revină în decurs de o săptămână de la încheierea tratamentului și s-a recuperat complet în câteva luni.
Medicamentul menit să întârzie apariția diabetului de tip 1 costă 13.850 de dolari o fiolă, ceea ce înseamnă un total de 193.000 de dolari pe parcursul celor 14 zile de tratament, potrivit USA Today.
Vă mai recomandăm și:
Legătura surprinzătoare dintre diabet și pierderea auzului
Schimbare revoluţionară în tratamentul diabetului: a fost lansată pe piaţă insulina inhalabilă
Zahărul modifică microbiomul și elimină protecția împotriva obezității și a diabetului