Expunerea îndelungată la aer poluat îi predispune pe tineri la boli de inimă
Expunerea pe termen lung la un aer poluat poate crește riscul de hipertensiune arterială la adolescenți, conform unui nou studiu. Tensiunea arterială în timpul copilăriei și adolescenței este un factor de risc pentru probleme precum hipertensiunea și bolile de inimă, apărute la maturitate.
Cercetarea, publicată recent în revista Current Problems in Cardiology de către cercetătorii de la Colegiul King din Londra au examinat opt studii, cuprinzând 15.000 de adolescenți – copii cu vârsta de 12 ani sau mai mult. Cinci dintre aceste studii au fost efectuate în Europa, în timp ce revizuirile anterioare au inclus multe studii efectuate în China, acolo unde nivelurile de poluare sunt mai ridicate.
Tensiunea arterială în timpul copilăriei și adolescenței este un factor de risc pentru probleme precum hipertensiunea și bolile de inimă, apărute la maturitate.
Atunci când tensiunea arterială devine prea ridicată, aceasta se transformă în hipertensiune și poate cauza atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale (AVC), conform Medical Xpress.
Expunerea la aer poluat, factorul care crește tensiunea arterială a tinerilor
Analiza a constatat că unii dintre copiii de 12 ani și cei cu vârste puțin mai mari au o tensiune arterială mai mare atunci când sunt expuși, pe termen lung, la poluarea aerului cu particule fine, cunoscute sub numele de PM2,5 și PM10.
„Am observat asocieri semnificative la adolescenții în vârstă de 12 ani între tensiunea arterială diastolică – partea tensiunii arteriale care crește cel mai repede la copii sau adolescenți și expunerea la poluare, pe termen îndelungat. Reducerea poluării mediului este o prioritate de sănătate publică pentru a proteja viitorul copiilor noștri”, a spus autorul principal al studiului, profesorul Seeromanie Harding, de la Colegiul King din Londra.
Particulele sunt deseori emise de gazele de eșapament ale mașinilor, de fum sau de arderea în construcții și în industria prelucrătoare. Poluarea este un determinant structural al sănătății, iar copiii care locuiesc în zone defavorizate sunt mai expuși la niveluri înalte de poluare, conform specialiștilor.
Efectuarea studiilor privind sănătatea copiilor în raport cu starea mediului înconjurător, considerată esențială
Efectul inspirării aerului poluat asupra bolilor de inimă și a AVC-urilor la adulți este bine documentat, dar studiile privind copiii au arătat reultate inexacte. În acest sens, profesorul Seeromanie Harding crede că efectuarea în continuare a studiilor privind sănătatea copiilor în raport cu starea mediului înconjurător reprezintă un fapt prioritar și demn de atenție.
„Este esențial să avem studii de înaltă calitate care să includă evaluări în funcție de sex, circumstanțe socio-economice și greutate, pentru a urmări expunerea copiilor la poluare și a preveni un impact negativ asupra sănătății lor”, a declarat profesorul Seeromanie Harding, de la Colegiul King din Londra.
Studiul a fost publicat recent în jurnalul Current Problems in Cardiology.
Vă mai recomandăm și:
Oamenii de știință au descoperit cum provoacă poluarea aerului cancerul pulmonar
Aerul poluat înclină balanța în cazul obezității la femei! Ce rol joacă expunerea la poluare?
Poluarea cauzată de rachetele spațiale schimbă compoziția atmosferei. Cum ne afectează?
Anemonele de mare sunt puternic afectate de poluarea dramatică a apelor