Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a SUA a aprobat primul produs din carne creată în laborator pentru consumul uman.
Decizia, prima de acest fel în SUA, deschide calea pentru ca startup-ul din statul american California Upside Foods să înceapă să comercializeze pe plan intern produsul său din pui crescut în laborator.
În continuare, producătorul mai are nevoie doar de aprobarea Departamentului american al Agriculturii (USDA), înainte ca puiul creat în laborator să ajungă în meniurile restaurantelor, potrivit Futurism.
„Suntem încântați de anunțul FDA. Acest pas istoric deschide o perspectivă pentru calea noastră spre piață”, a declarat directorul de comunicare al Upside, David Kay, pentru Reuters.
Carnea produsă în laborator nu este o imitație pe bază de plante, spre deosebire de alternativele vegane populare. În schimb, aceasta este făcută din celule animale reale, cultivate în bioreactoare, astfel cruțând viețile animalelor.
Deși carnea poate fi aceeași la nivel celular, consumatorii vor observa o diferență de preț. În prezent, cultivarea cărnii rămâne un proces destul de scump, așa că, în pofida aprobării USDA, ar putea trece ceva timp până când acest produs va apărea în magazine.
Pentru a permite clienților dornici să încerce carnea creată în laborator, Upside, care și-a anunțat deja anul trecut colaborarea cu bucătarul Michelin Dominique Crenn, va debuta cu puiul său în anumite restaurante de lux.
„Am dori să aducem acest lucru oamenilor prin intermediul bucătarilor, în etapa inițială”, a declarat directorul executiv Uma Valeti.
În timp ce aprobarea FDA se aplică doar unui produs specific al Upside, aceasta este totuși o decizie istorică, care indică o cale de urmat pentru o industrie care înregistrează rapid o creștere a investițiilor.
Veganii care ridică greutăți pot avea oase mai puternice decât cei care fac alte exerciții
Insectele care ar putea să ofere „gustul de carne” și să salveze mediul înconjurător
Carnea de pui oferă mai multe proteine decât cea bazată pe plante, arată un studiu