Consumul excesiv de alcool în adolescență este asociat cu o sănătate precară și o stare de nefericire la maturitate, arată un studiu efectuat de Universitatea Rutgers și Universitatea Commonwealth din SUA.
Potrivit cercetării, adolescenții care consumă în mod abuziv alcool pot avea mai multe dificultăți la 20 și 30 de ani, starea lor de sănătate se poate înrăutăți, iar aceștia se pot simți mai puțin satisfăcuți de viețile lor.
Cercetătorii au clasificat consumul abuziv de alcool în rândul adolescenților pe baza răspunsurilor privind frecvența intoxicațiilor, a consumului de alcool și a problemelor cauzate de acesta la vârstele de 16, 17 sau 18 ani. Aceștia au evaluat nivelul de satisfacție a vieții, simptomele fizice și starea de sănătate autoevaluată la vârsta de 34 de ani, ca rezultate la începutul vârstei mijlocii.
Chiar și după reglarea caracteristicilor genetice și de mediu pe care le împărtășesc gemenii, rezultatele obținute cu ajutorul datelor din chestionarele a 2.700 de perechi de gemeni născuți în Finlanda la sfârșitul anilor 1970, au rămas consecvente.
Cercetarea subliniază importanța intervențiilor preventive care vizează adolescenții care consumă în mod excesiv alcool și minimizarea consecințelor apărute la maturitate.
„Modelul longitudinal al gemenilor este deosebit de util pentru a clarifica dacă există factori familiali care predispun o persoană atât la abuzul de alcool în adolescență, cât și la o sănătate fizică și o stare mai proastă mai târziu, la începutul vârstei mijlocii. Acest lucru se datorează faptului că modelul gemenilor ne permite să comparăm expunerile și rezultatele de-a lungul timpului în cadrul aceleiași familii”, a declarat Jessica Salvatore, coautor al studiului și profesor asociat.
Consumul de alcool în rândul adolescenților le poate afecta sănătatea fizică pe termen lung și satisfacția vieții, mai degrabă decât să o influențeze direct, potrivit SciTechDaily.
„Chiar dacă le-am observat, aceste efecte au fost cumva modeste, sugerând că acest consum abuziv de alcool la adolescenți nu este singurul factor care duce la o stare de sănătate precară și la o lipsă de satisfacție a vieții. Problemele continue legate de consumul de alcool ar putea juca, de asemenea, un rol”, a spus Salvatore.
În timp ce studiile precedente privind consumul mare de alcool printre adolescenți s-au concentrat adesea pe consecințele apărute în tinerețe, cercetătorii actualului studiu au examinat rezultatele în materie de sănătate de-a lungul mai multor decenii, până la începutul vârstei mijlocii.
„Studiul actual este unic, pentru că urmărește să vadă dacă repercusiunile legate de sănătatea fizică continuă și după vârsta de 20 de ani. Cercetarea implică ideea că, alcoolul consumat în adolescență și consecințele pe care le atrage sunt observate două decenii mai târziu în mai multe etape de dezvoltare”, a explicat profesorul Jessica Salvatore.
Constatările indică influența indirectă a consumului de alcool în rândul adolescenților asupra sănătății fizice și a rezultatelor la mijlocul vieții și evidențiază necesitatea unor strategii de prevenire pentru o sănătate mai bună pe termen lung.
De ce nu-şi găsesc tinerii mai uşor un job? România, la coada Europei
Câte pahare sunt prea multe atunci când vine vorba de alcool? Cercetătorii au răspunsul!