Capsula Orion a surprins primele imagini cu Pământul în drum spre Lună
Capsula Orion, parte a misiunii Artemis I, este în drum spre Lună și deja ne-a oferit o priveliște deosebit de frumoasă cu Pământul. Călătoria istorică deschide calea pentru întoarcerea omenirii pe satelitul natural al planetei noastre.
Misiunea Artemis I a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, SUA în dimineața zilei de miercuri, 16 noiembrie. Cea mai puternică rachetă construită vreodată de NASA, Space Launch System (SLS), a decolat cu o încărcătură importantă, anume capsula fără echipaj Orion.
La opt minute după decolare, cele două trepte ale SLS s-au separat, iar treapta superioară a rachetei a continuat să transporte capsula Orion pe orbita Pământului. La zece minute după aceea, Agenția Spațială Europeană (ESA), organizația care a oferit modulul de serviciu al Orion, componenta plină de tehnologie responsabilă cu propulsia, navigarea și generarea de condiții locuibile la interiorul navei spațiale, a confirmat că nava spațială și-a activat cu succes rețeaua solară în formă de X.
Capsula Orion va călători pe orbita lunară și înapoi
La scurt timp după aceea, capsula Orion a trimis pe Pământ imaginile mult așteptate de la camerele atașate la capetele aripilor solare, lungi de 7 metri.
ESA a dat publicității trei imagini cu Orion, care va călători pe orbita lunară și înapoi pentru a demonstra că este pregătită să transporte și oameni.
Imaginile nu sunt de înaltă rezoluție, însă arată părți din nava spațială. În una dintre poze putem vedea curbura albastră și emblematică a Pământului în fundal. Camerele sunt o tehnologie comercială care a fost „extrem de modificată pentru a fi folosită în spațiu”, potrivit unui comunicat al NASA.
Cea mai mare distanță parcursă vreodată de o navă spațială umană
Atunci când Orion a surprins imaginile, capsula încă era atașată de a doua treaptă a rachetei SLS, care mai târziu a accelerat capsula dincolo de orbita Pământului, cu destinația spre Lună. Separarea de a doua treaptă a avut loc la aproximativ o oră și 55 de minute după decolare.
Capsula Orion va ajunge la Lună în decurs de șase zile. Apoi se va apropia de Lună, la o distanță de 97 kilometri de suprafața satelitului natural al Pământului, înainte să se instaleze pe o orbită îndepărtată de corpul ceresc.
Apoi, Orion va doborî recordul pentru cea mai mare distanță parcursă vreodată de o navă spațială umană, depășind distanța de 400.170 km reușită de nava spațială Apollo 13 de la NASA în aprilie 1970. Acel record, însă, a fost rezultatul unei operațiuni de urgență după ce o explozie la bordul navei a forțat echipajul să elaboreze un plan de salvare pentru a reveni pe Pământ.
Când se întoarce acasă capsula Orion?
Capsula Orion se va întoarce pe Pământ la data 11 decembrie, atunci când se va prăbuși în Oceanul Pacific în apropiere de coasta statului american California, potrivit Space.
Deși este transportă două manechine, Helga și Zohar, capsula Orion va găzdui și oameni cu ocazia misiunilor viitoare. Misiunea Artemis 2, așteptată să aibă loc în 2024, va fi prima întoarcere a oamenilor la Lună de la programul Apollo din anul 1972. Totuși, Artemis 2 nu va presupune aselenizarea oamenilor. Acesta va fi scopul misiunii Artemis 3, programată deocamdată pentru 2025.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Reușită pentru Artemis I! NASA a lansat cea mai puternică rachetă construită vreodată
Oamenii de știință vor colabora cu Artemis pentru a căuta viață extraterestră