Oamenii de știință au descoperit cum provoacă poluarea aerului cancerul pulmonar
Fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar. Expunerea la fumatul pasiv poate crește, de asemenea, riscul de cancer pulmonar. Acest lucru este ceea ce oamenii de știință știu de mult timp. Ceea ce nu știau până acum este că particulele poluante foarte mici din aer, pot declanșa cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată.
Descoperirea se bazează pe o cercetare efectuată pe mai mult de 400.000 de persoane în căutarea unor asocieri între poluarea aerului și riscul de cancer.
Cercetătorii au realizat profilarea ultraprofundă a 247 de mostre de țesut pulmonar normal și au analizat țesutul pulmonar normal de la oameni și șoareci în urma expunerii la particule poluante din aer (PM).
De asemenea, au investigat consecințele PM asupra promovării tumorilor în modelele de cancer pulmonar la șoareci.
Mai exact, cercetarea a arătat că poluarea aerului poate declanșa cancerul pulmonar la persoanele fără antecedente de fumat, deoarece unele particule poluante din aer pot promova modificări ale celulelor din căile respiratorii.
Poluarea afectează tot mai multe persoane
O expunere mai mare la particule în suspensie – cu diametrul de 2,5 micrometri sau mai mic – poate determina schimbări rapide în celulele căilor respiratorii care prezintă mutații ale unei gene numite EGFR, care sunt observate la aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer pulmonar care nu au fumat niciodată, și o altă genă legată de cancerul pulmonar numită KRAS.
Aceasta este concluzia cercetărilor efectuate de oamenii de știință de la The Francis Crick Institute din Londra și de la alte instituții din întreaga lume.
„Am descoperit că mutațiile din genele EGFR și KRAS, întâlnite în mod obișnuit în cancerele pulmonare, sunt de fapt prezente în țesutul pulmonar normal și sunt o consecință probabilă a îmbătrânirii”, explică într-un comunicat de presă publicat de ESMO Dr. Charles Swanton, cercetător la The Francis Crick Institute și clinician șef la Cancer Research U.K., care a prezentat rezultatele.
Particulele poluante din aer pot promova modificări ale celulelor
„Se știe de ceva timp că poluarea aerului este asociată cu riscul de cancer pulmonar, dar nu se știa cum provoacă poluarea aerului cancerul pulmonar. Ceea ce am descoperit este că expunerea la poluarea atmosferică atât la șoareci, cât și la oameni, are ca rezultat o axă inflamatorie.”
Rezultatele cercetării sunt importante având în vedere că mult mai multe persoane sunt expuse la ceea ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar descrie ca fiind niveluri nesigure de poluare a aerului.
De fapt, se estimează că aproape fiecare persoană de pe această planetă este expusă la niveluri de poluare atmosferică pe care OMS le-ar considera nesigure, scrie MedicalXpress.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Black Friday este o sursă majoră de poluare. Câte emisii generează?
Aerul poluat înclină balanța în cazul obezității la femei! Ce rol joacă expunerea la poluare?
Particule toxice de poluare a aerului, găsite în plămânii și creierul bebelușilor nenăscuți
Comunicarea coniferelor este complexă și poate fi alterată de poluarea aerului