Moartea cuiva drag ne poate doborî, ne face să ne simțim pierduți și dezamăgiți de tot ce poate oferi viața, iar cel mai dificil lucru din lume este resemnarea după o experiență care ne marchează mental, emoțional și spiritual.
Este nevoie de timp pentru a vindeca o rană lăsată în urmă moartea persoanei iubite. Uneori e nevoie chiar de ani întregi pentru a depăși o astfel de traumă. Dar oamenii de știință consideră că astfel de momente dificile ar putea fi anticipate.
Este avansată o teorie – pe care unii o consideră pură coincidență, în vreme ce alții o consideră chiar o certitudine – potrivit căreia indivizii simt atunci când moartea este aproape. Specialiștii subliniază că atunci când cineva moare, corpul începe imediat un proces natural de dezintegrare. Iar putrefacția, un proces care emană un miros greu și toxic, este rezultatul descompunerii trupului.
Astfel, cercetările arată că oamenii recunosc, în subconștient, acest miros specific putrefacției. Însă studiile arată că vorbim despre mai mult decât o simplă recunoaștere a procesului: acest miros, atunci când este eliberat, provoacă un răspuns imediat din partea noastră.
Animalele dețin abilitatea care le permit să simtă mirosul tuturor vietăților din jur, provocându-le, astfel, o reacție pe măsură. Abilitatea este similară cu cea care le ajută să simtă pericolul care poate veni fie din partea unui prădător mai mare, fie din partea unui alt membru al haitei. În acest context, o cercetare condusă de Arnaud Wisman, de la Universitatea Kent din Marea Britanie, a dezvăluit că animalele și oamenii ar putea să semene mai mult decât credem în această privință.
Una dintre explicații este aceea potrivit căreia abilitatea de a detecta mirosurile chimice puternice reprezintă o componentă a instinctului de supraviețuire întâlnit la toate speciile. Asta înseamnă că și moartea poate fi anunțată tot prin intermediul mirosului.
Putrescina este un compus organic cu miros respingător care este legat, de regulă, de cadaverina, un alt compus chimic. Cele două apar întotdeauna în urma descompunerii unor aminoacizi existenți în trupul organismelor moarte. Concret, vorbim despre compuși chimici eliberați doar atunci când un corp se descompune.
În cadrul cercetării specialiștilor din Marea Britanie, au fost organizate mai multe experimente prin folosirea putrescinei, amoniacului și apei, pentru a analiza reacțiile oamenilor față de aceste substanțe.
Iar experimentul care a inclus putrescina a fost mai mult decât elocvent: odată eliberat într-un anumit mediu, compusul a provocat o reacție imediată, iar participanții la studiu s-au îndepărtat brusc de zona respectivă. Este a aceeași reacție pe care o au animalele atunci când simt un pericol.
Pe parcursul studiului, participanții nu au fost conștienți de propriul comportament.
„Oamenii nu sunt familiari cu putrescina și nu o asociază, în mod conștient, cu moartea sau cu teama”, spun coordonatorii cercetării, potrivit dailypositiveinfo.com.
Acesta nu este singurul miros față de care oamenii au o reacție bruscă și involuntară. Unele studii au arătat că mirosul de transpirație emanat de cei aflați într-o situație care le induce teamă generează o reacție similară a celor din jur.
Moartea unei stele dezvăluie o gaură neagră care se ascunde într-o galaxie pitică
Ultimele „suflări” ale unei stele aflate pe moarte, surprinse de Telescopul Hubble
La ce vârstă trebuie să renunți la fumat pentru a evita riscul crescut de moarte?
Psihedelicele îi pot ajuta pe cei care se tem de moarte, arată un studiu