Numărul de spermatozoizi în rândul bărbaților din întreaga lume este în scădere
Numărul de spermatozoizi în rândul bărbaților din întreaga lume a scăzut într-un ritm accelerat, după ce s-a înjumătățit în ultimii 40 de ani, arată un studiu amplu care a fost publicat recent. Autorii solicită măsuri pentru a stopa declinul.
Studiul, coordonat de epidemiologul israelian Hagai Levine, actualizează cercetarea din 2017, care a fost criticată pentru că a inclus doar America de Nord, Europa, Australia și Noua Zeelandă.
Noul studiu include datele de la mai bine de 57.000 de bărbați, colectate din peste 200 de studii din 50 de țări, potrivit Science Alert.
Un declin global al numărului spermatozoizi
Între 1973 și 2018, concentrația de spermă a bărbaților despre care se știa că nu au probleme de fertilitate, a scăzut cu peste 51%, de la 101,2 milioane la 49 de milioane de spermatozoizi per mililitru de spermă, a constatat noul studiu.
În plus, datele sugerează că acest declin global continuă în secolul XXI într-un ritm accelerat, conform studiului publicat în jurnalul Human Reproduction Update.
Numărul de spermatozoizi scade cu o rată de aproximativ 1,1% pe an, conform cercetării.
Numărul de spermatozoizi nu este singurul factor care afectează fertilitatea – viteza cu care se mișcă spermatozoizii, care nu a fost măsurată în studiu – joacă, de asemenea, un rol important.
Cauzele scăderii numărului de spermatozoizi la nivel global sunt încă necunoscute
Iar concentrația scăzută de spermatozoizi, de 49 de milioane, este încă mult peste intervalul considerat „normal” de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – adică între 15 milioane și 200 de milioane de spermatozoizi per mililitru.
Sarah Martins da Silva, expert în medicină reproductivă la Universitatea Dundee din Scoția, care nu a participat la studiu, a declarat că cercetările au arătat că declinul numărului de spermatozoizi s-a dublat din anul 2000.
„Sincer, nu știm de ce. Expunerea la poluare, plastic, fumat, droguri și medicamente prescrise, precum și stilul de viață, cum ar fi obezitatea și alimentația proastă, au fost toate sugerate ca fiind factori care contribuie, deși efectele sunt prost înțelese și prost definite”, a declarat expertul în medicină reproductivă Sarah Martins da Silva.
Ideea că numărul de spermatozoizi scade este contestată de unii experți
Alți experți au declarat că noul studiu nu a rezolvat scepticismul provocat de cercetarea din 2017.
„Rămân îngrijorat de calitatea datelor din lucrările publicate, în special în trecutul îndepărtat”, pe care se bazează analiza, a declarat pentru AFP Allan Pacey de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie.
Deși a salutat „meta-analiza foarte elegantă”, Pacey a spus că el crede că „pur și simplu ne-am perfecționat” în ceea ce privește sarcina dificilă de a număra spermatozoizii, ceea ce ar putea explica scăderea ratelor.
Însă, Martins da Silva a respins criticile aduse rezultatelor studiului, spunând că „cifrele și constatările consistente sunt greu de ignorat”.
Vă mai recomandăm și:
Cercetătorii au creat, în premieră, ovule umane imature din celule stem
„Copilul-miracol” reaprinde o dezbatere. Poate fi folosită sperma veche de sute de ani?
Aerul poluat ar putea cauza reducerea numărului de spermatozoizi