Fertilizatorii utilizați în agricultură modifică felul în care albinele văd o floare și reduc numărul celor care se apropie de o plantă
O nouă lucrare din PNAS Nexus, publicată de Oxford University Press, indică faptul că fertilizatorii utilizați în agricultură, cum ar fi îngrășămintele și pesticidele, pot schimba modul în care albinele „văd” o floare și că acest lucru reduce numărul de albine care vizitează o plantă.
Florile produc o gamă diversă de indicii pentru insecte, care promovează hrănirea și polenizarea. Albinele folosesc culoarea, soarele și câmpurile magnetice pentru a naviga prin peisaj. La o scară mai mică, ele folosesc indicii precum mirosul și culoarea florilor, dar și umiditatea și câmpurile electrice ca să identifice plantele. Fermierii aplică în mod curent amestecuri de fertilizatori, în special îngrășăminte, pe plante, prin pulverizare.
Stropirea plantelor cu fertilizatori, asociată cu reducerea populației de albine
Utilizarea pe scară largă a fertilizatorilor în agricultură și horticultură este o sursă substanțială de poluare și a fost asociată cu reducerea dimensiunii și diversității populației de albine, potrivit EurekAlert.
Aplicațiile prin pulverizare pot schimba proprietățile florilor în mai multe moduri. Multe substanțe chimice agricole poartă o încărcătură electrică concepută pentru a adera la plante. Astfel, aplicațiile prin pulverizare pot modifica potențial câmpurile electrice din jurul unei flori. O întrebare importantă este, așadar, dacă aplicarea produselor agrochimice poate distorsiona indicii florale și modifica comportamentul polenizatorilor, cum ar fi albinele.
Substanțele chimice, percepute diferit de bondari și de albine
Pentru a testa dacă modificările observate în semnătura electrică a plantei sunt într-adevăr percepute de albine, cercetătorii au imitat modificările electrice cauzate de îngrășăminte în câmp prin manipularea electrică a florilor.
În timp ce bondarii se apropiau de flori, ei au observat că albinele erau mai puțin dornice să aterizeze pe o floare care fusese manipulată electric în comparație cu o floare de control care nu fusese manipulată. Acest lucru a arătat că bondarii au fost capabili să detecteze și să discrimineze modificările mici și dinamice ale câmpului electric care sunt cauzate de substanțele chimice agricole.
Faptul că îngrășămintele afectează comportamentul polenizatorilor prin faptul că interferează cu modul în care un organism își percepe mediul fizic oferă o nouă perspectivă asupra modului în care substanțele chimice de origine umană perturbă mediul natural și subliniază importanța luării în considerare a simțurilor aparent ascunse care sunt folosite de insecte pentru a înțelege și a învăța despre mediul lor.
Vă mai recomandăm și:
O moleculă din veninul albinelor poate distruge celulele cancerului de sân
Roiurile de albine ar putea influența vremea, sugerează un studiu