Un bărbat paralizat care nu poate să vorbească sau să scrie la mașină a reușit să silabisească peste 1.000 de cuvinte cu ajutorul unui implant cerebral, care îi traduce undele cerebrale în propoziții complete, au anunțat recent cercetătorii americani.
„Orice este posibil”, a fost una dintre frazele preferate pe care bărbatul le-a silabisit, a declarat primul autor al unui nou studiu despre această cercetare, Sean Metzger de la Universitatea California San Francisco (UCSF), potrivit Science Alert.
Anul trecut, echipa de cercetători de la UCSF a arătat că un implant cerebral numit interfață creier-computer ar putea traduce 50 de cuvinte foarte comune atunci când bărbatul a încercat să le rostească în întregime.
În noul studiu, publicat în revista Nature Communications, aceștia au reușit să îl decodifice pe acesta mimând în tăcere cele 26 de litere ale alfabetului fonetic. Cercetătorii au reușit să decodifice peste 1.150 de cuvinte, care reprezintă „peste 85% din conținutul propozițiilor naturale în limba engleză”, se arată în studiu.
Ei au simulat că acest vocabular ar putea fi extins la peste 9.000 de cuvinte, „ceea ce reprezintă practic numărul de cuvinte pe care majoritatea oamenilor le folosesc într-un an”, a declarat Metzger.
Dispozitivul a decodificat aproximativ 29 de caractere pe minut, cu o rată de eroare de 6%. Asta a însemnat aproximativ șapte cuvinte pe minut.
Bărbatul este denumit BRAVO1, fiind primul participant la studiul Brain-Computer Interface Restoration of Arm and Voice (Restaurarea brațului și a vocii prin interfața creier-computer). Acum în vârstă de 30 de ani, el a suferit un accident vascular cerebral la vârsta de 20 de ani care l-a lăsat cu anartrie – incapacitatea de a vorbi în mod inteligibil, deși funcția sa cognitivă a rămas intactă.
În 2019, cercetătorii au implantat chirurgical un electrod de înaltă densitate pe suprafața creierului său, deasupra cortexului motor al vorbirii. Prin intermediul unui port încorporat în craniul său, ei au reușit de atunci să monitorizeze diferitele modele electrice produse atunci când încearcă să rostească diferite cuvinte sau litere.
Sean Metzger a declarat că abordarea lor bazată pe vorbire are un „avantaj unic”. Cele 50 de cuvinte utilizate în mod obișnuit – pe care participantul le rostește în tăcere în întregime – ar putea fi folosite pentru multe interacțiuni, în timp ce cuvintele mai rare ar putea fi silabisite.
Cercetarea, care trebuie încă confirmată pe alți participanți, este încă departe de a deveni disponibilă pentru miile de persoane care își pierd capacitatea de a vorbi din cauza accidentelor vasculare cerebrale, accidentelor sau bolilor în fiecare an.
Patrick Degenaar, profesor de neuroprotetică la Universitatea Newcastle din Marea Britanie, care nu a fost implicat în cercetare, a salutat „rezultatele foarte impresionante”.
Deoarece intervenția chirurgicală neuroprotetică este „invazivă și prezintă riscuri”, un astfel de dispozitiv va fi probabil folosit doar de un număr foarte mic de persoane în viitorul imediat, a declarat profesor de neuroprotetică, Patrick Degenaar, pentru AFP.
Tu știi care e vârsta reală a creierului tău? Iată cum poți afla!
Tulburările cerebrale genetice ar putea fi „moștenite” chiar de la neanderthalieni
Consumul regulat de ardei iuţi poate reduce riscul de infarct sau atac cerebral
De ce este creierul uman diferit? Un nou studiu dezvăluie indicii uimitoare