O tehnologie bazată pe inteligența artificială (AI) de pionierat care diagnostichează automat bolile pulmonare, precum tuberculoza și pneumonia – ar putea reduce presiunea asupra spitalelor, consideră cercetătorii de la Universitatea din vestul Scoției (UWS).
Tuberculoza și pneumonia – infecții potențial grave care afectează în principal plămânii – necesită adesea o combinație de diferite teste de diagnosticare, cum ar fi tomografii computerizate, analize de sânge, radiografii și ecografii. Aceste teste pot fi costisitoare, cu timpi de așteptare deseori lungi pentru rezultate.
Profesorul Ramzan, director al Centrului de cercetare Affective and Human Computing for SMART Environments Research Centre din cadrul UWS, a condus dezvoltarea tehnologiei cu raze X, utilă în identificarea automată a bolilor pulmonare, împreună cu doctoranzii UWS Gabriel Okolo și Dr. Stamos Katsigiannis, potrivit EurekAlert.
Dezvoltată de UWS, tehnologia revoluționară – creată inițial pentru a detecta rapid Covid-19 din imaginile cu raze X – s-a dovedit a identifica automat o serie de boli pulmonare diferite în câteva minute, cu o precizie de aproximativ 98%.
„Astfel de sisteme s-ar putea dovedi a fi cruciale pentru echipele medicale ocupate din întreaga lume”, a declarat profesorul Naeem Ramzan, cercetător la UWS.
Tehnologia ar fi utilizată în scopul reducerii presiunii asupra departamentelor spitalicești, prin detectarea rapidă și precisă a bolilor. Astfel, timpii de așteptare pentru rezultatele testelor s-ar reduce semnificativ, ceea ce ar duce la un grad ridicat de eficiență în domeniul medical.
Tehnica de ultimă generație utilizează tehnologia cu raze X, comparând scanările cu o bază de date cu mii de imagini de la pacienți cu pneumonie, tuberculoză și Covid. Apoi folosește un proces cunoscut sub numele de rețea neuronală convoluțională profundă – un algoritm utilizat în mod obișnuit pentru a analiza imaginile vizuale – pentru a pune un diagnostic.
În timpul unei faze extinse de testare, tehnica a dovedit o precizie de 98%.
„Imagistica cu raze X este un instrument de diagnosticare relativ ieftin și accesibil, care ajută deja la diagnosticarea diferitelor afecțiuni, inclusiv a pneumoniei, tuberculozei și Covid-19. Progresele recente în domeniul inteligenței artificiale au făcut din diagnosticarea automată cu ajutorul scanărilor cu raze X ale pieptului o perspectivă foarte reală în mediile medicale”, a declarat profesorul Ramzan.
Cercetătorii de la UWS explorează acum adecvarea tehnologiei la detectarea altor boli cu ajutorul imaginilor cu raze X, cum ar fi cancerul.
O tulpină de tuberculoză a traversat Pacificul cu mii de ani înainte de contact. Cum a apărut boala?
Somnul mai scurt este legat de un risc mai mare de boli
Craterul de origine al celui mai vechi meteorit marțian a fost descoperit de inteligența artificială