Unul dintre cele mai puternice și mai avansate radiotelescoape din lume, atacat de hackeri
Observatorul Atacama Large Millimeter Array (ALMA) din Chile a fost victima unui atac cibernetic care a afectat pagina oficială a instituției de cercetare și a forțat suspendarea tuturor operațiunilor, au anunțat autoritățile.
Chiar și serviciile de email au fost limitate imediat după atacul cibernetic, fapt ce arată cât de puternic a fost atacul.
Situat la mare înălțime pe platoul din Anzii din Chile, la peste 4800 metri peste nivelul mării, ALMA este unul dintre cele mai puternice și mai avansate radiotelescoape din lume. Mai mult, ALMA a contribuit la prima fotografie cu o gaură neagră, în 2019, efortul fiind unul de colaborare între mai multe radiotelescoape din lume care au format proiectul Event Horizon Telescope.
Cel mai mare proiect astronomic la sol din lume
Din fericire, arsenalul impresionant al lui ALMA de 66 de antene de înaltă precizie, fiecare cu un diametru de 12 metri, nu a fost compromis, au transmis reprezentanții instituției, iar datele științifice colectate de instrumentele lui ALMA sunt în siguranță.
ALMA este neprețuit tocmai datorită faptului că este specializat în observarea luminii din substanțele mai reci din spațiul cosmic, în special gaz și praf. Asta face ca ALMA să fie un candidat ideal pentru documentarea formațiunilor fascinante de planete și stele atunci când ies pentru prima oară dintre norii de gaz.
De la intrarea în funcțiune în 2013, ALMA a devenit cel mai mare proiect astronomic la sol din lume, potrivit Observatorului European de SUD, administratorii principali ai lui ALMA.
Mii de astronomi din toată lumea depind de ALMA
Așadar, trecerea în offline a lui ALMA este o problemă, în special pentru miile de astronomi din lume care se bazează pe observațiile sale și cei 300 de experți care lucrează la fața locului. Repunerea în funcțiune este, desigur, o prioritate, însă reprezentanții observatorului au transmis că „nu este posibil încă să estimăm o dată pentru revenirea la activități”, potrivit Futurism.
La momentul redactării acestei știri, nu există informații disponibile despre identitatea hackerilor sau cum au desfășurat atacul. Motivele lor rămân, de asemenea, un mister.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Deșertul Atacama ar putea adăposti viață. Unde s-ar ascunde aceasta?
Un fenomen rar, cunoscut drept „spiritele roșii”, observat pe cerul deasupra deșertului Atacama
Noi organisme microscopice, descoperite în adâncurile Gropii Atacama, îi derutează pe cercetători
Cercetătorii britanici construiesc „creierul” care va controla cel mai mare radiotelescop din lume