Marte, a patra planetă de la Soare, cunoscută și drept Planeta Roșie, ar putea fi, din punct de vedere geologic, o planetă destul de activă. Sonda InSight de la NASA a detectat peste 1.000 de cutremure pe Marte, în decurs de patru ani.
Cercetătorii au analizat o serie de cutremure recente de pe Planeta Roșie și au arătat că aceste cutremure de pe Marte sunt probabil cauzate de magma care se deplasează la mare adâncime sub suprafața marțiană.
Aceasta este o dovadă că Marte este activă din punct de vedere vulcanic, au explicat cercetătorii într-un raport publicat recent în jurnalul Nature Astronomy.
De când a aterizat pe Marte, în urmă cu patru ani, modulul de aterizare InSight al NASA a detectat peste 1.000 de cutremure pe Marte.
Studiile anterioare au stabilit că mai multe cutremure de pe Marte au provenit dintr-o porțiune de teren marțian cunoscută sub numele de Cerberus Fossae. Această regiune, care este deosebit de plină de falii, se află la mai mult de 1.000 de kilometri depărtare de modulul de aterizare InSight.
Faptul că diferitele tipuri de cutremure de pe Marte sunt toate concentrate într-o singură regiune este o surpriză. Cercetări anterioare au sugerat că seismele de pe Marte s-ar putea datora răcirii și micșorării suprafeței planetei Marte de-a lungul timpului.
Și, comparând undele seismice măsurate de sonda InSight cu undele seismice produse în diferite regiuni de pe Pământ, cercetătorii au mai arătat că seismele de joasă frecvență de pe Marte sunt probabil produse de magma care se deplasează la câteva zeci de kilometri sub suprafața planetei.
Cercetătorii subliniază că Marte ar putea fi, din punct de vedere geologic, un loc surprinzător de dinamic, date fiind cutremurele detectate.
O fotografie uimitoare cu Pământul și Luna, surprinsă de nava spațială Lucy de la NASA
Indicii ale unui ocean antic, descoperite pe Marte
De ce caută cercetătorii peșteri pe planeta Marte?
Originea vieții pe planetele similare Pământului, cât se poate de probabilă