Psilocibina, halucinogenul din „ciupercile magice”, poate să ajute la tratarea depresiei severe, arată rezultatele celui mai amplu studiu de până acum privind această terapie.
Oamenii de știință au modificat bacteria E. coli pentru a produce substanța chimică psihoactivă care face ca ciupercile să fie atât de amețitoare.
Studiul recent publicat a inclus 233 de participanți din zece țări din America de Nord și Europa. Toți participanții sufereau de depresie rezistentă la tratament, ceea ce înseamnă că li se prescriseseră în trecut cel puțin două antidepresive standard. Unii participanți încercaseră trei sau patru tratamente, fără niciun rezultat.
Un număr de 79 dintre participanți au primit o singură doză de 25 de miligrame de psilocibină, 75 dintre aceștia au primit 10 miligrame, în timp ce alți 79 au primit doar un miligram.
Doza de un miligram a servit ca punct de comparație pentru dozele mai mari, dar, spre deosebire de un adevărat placebo, chiar și un miligram de psilocibină poate avea unele efecte psihoactive, a declarat autorul principal, Dr. Guy Goodwin, directorul medical al Compass Pathways, compania farmaceutică care a condus cel mai recent studiu.
Prin comparație, un studiu recent care a testat psilocibina ca tratament pentru tulburarea legată de consumul de alcool le-a dat participanților fie psilocibina, fie medicamentul difenhidramina (Benadryl).
Organizatorii au folosit Scala de evaluare a depresiei Montgomery-Asberg (MADRS), o măsură comună a depresiei clinice. Astfel, ei au evaluat participanții înainte și după tratament, potrivit Live Science.
La trei săptămâni după tratament, scorurile persoanelor din grupul de 25 de miligrame scăzuseră cu 6,6 puncte mai mult, în medie, decât scorurile persoanelor din grupul de un miligram. Mai mult de o treime din grupul cu doze mari a răspuns la tratament, ceea ce înseamnă că scorurile MADRS au scăzut cu cel puțin 50%, iar 29% au intrat în remisiune până în a treia săptămână.
Între timp, scorurile grupului de 10 miligrame au scăzut ușor, dar nu au fost semnificativ diferite de cele din grupul de un miligram. În cadrul grupului cu doze medii, 19% au răspuns la tratament, la fel ca și 18% din grupul cu doze mici; 9% și, respectiv, 8% din fiecare grup au intrat în remisiune.
Consumul de ciuperci ar putea reduce riscul de depresie
Tratamentul cu psilocibină pentru depresia majoră poate fi eficient timp de cel puțin un an
Tratamentul pentru depresie modifică structura creierului, arată un studiu
„Terapie prin călătorie”. Vacanțele, tratament pentru demență și depresie?