Cercetătorii au descoperit cum să controleze reacțiile șoarecilor drogați cu cocaină
O echipă de cercetători în neuroștiințe de la Universitatea din Wisconsin susține că a găsit o modalitate prin care să controleze reacțiile comportamentale ale șoarecilor, pornind de la o anumită cantitate de cocaină.
Echipa, condusă de Santiago Cuesta, cercetător în neuroștiințe la Universitatea din Wisconsin, a investigat modul în care microbiomul intestinal poate influența modul în care șoarecii și oamenii reacționează la ingerarea drogului.
Cercetarea, detaliată într-o nouă lucrare publicată recent în revista Cell Host & Microbe, face lumină asupra unei bucle vicioase de feedback, care ar putea explica cazurile de tulburări cauzate de abuzul de substanțe – și, eventual, ar putea pune bazele unor viitoare tratamente terapeutice.
Cocaina, asociată cu dezvoltarea bacteriilor intestinale comune
Într-o serie de experimente pe șoareci, cercetătorii au descoperit că, de fapt, cocaina era asociată cu dezvoltarea bacteriilor intestinale comune, care se hrănesc cu glicină, o substanță chimică ce facilitează funcțiile de bază ale creierului, potrivit Futurism.
Cu cât nivelurile de glicină din creier erau mai scăzute, cu atât șoarecii reacționau mai mult la cocaină, prezentând comportamente anormale.
Pentru a testa teoria, oamenii de știință au injectat șoarecilor un aminoacid modificat genetic care nu poate descompune glicina. Ca urmare, comportamentul șoarecilor a revenit la niveluri normale.
„Bacteriile intestinale consumă toată glicina”
Cu alte cuvinte, aminoacidul ar putea frâna comportamentele asemănătoare dependenței de cocaină – cel puțin în cazul modelelor animale.
„Bacteriile intestinale consumă toată glicina, iar nivelurile scad la nivel sistemic și în creier. Se pare că schimbarea glicinei în general are un impact asupra sinapselor glutamatergice care fac animalele mai predispuse la dezvoltarea dependenței”, a declarat Vanessa Sperandio, autor principal și microbiolog de la Universitatea din Wisconsin, într-un comunicat.
Pe scurt, cercetările lor ar putea duce la noi modalități de tratare a diferitelor tulburări psihiatrice, cum ar fi consumul de substanțe, prin ajustarea microbiomului intestinal, și nu prin modificări ale chimiei creierului.
Vă mai recomandăm și:
De ce se scarpină șoarecii atunci când îi văd pe alții că fac acest lucru?
O nouă lege a naturii! Șoarecii cresc mai mari pe partea mai ploioasă a munților
Un medicament pentru migrene s-a dovedit eficient pentru scăderea în greutate la șoareci
Cât valorează pachetele cu cocaină eșuate pe o plajă din Țara Galilor?