Când vine vorba de a face față stresului, ni se spune adesea că cele mai bune lucruri pe care le putem face sunt exercițiile, să ne facem timp pentru activitățile noastre preferate sau să încercăm meditația sau mindfulness. Însă alimentele fermentate și-ar putea face și ele loc pe listă.
Tipurile de alimente pe care le consumăm pot fi o modalitate eficientă de a face față stresului, potrivit cercetărilor publicate de John Cryan împreună cu alți membri ai APC Microbiome Ireland.
Ultimul lor studiu a arătat că fibrele și alimentele fermentate consumate zilnic timp de doar patru săptămâni a avut un efect semnificativ asupra scăderii nivelului perceput de stres.
În ultimul deceniu, un număr tot mai mare de cercetări au arătat că dieta poate avea un impact uriaș asupra sănătății noastre mintale. De fapt, o dietă sănătoasă poate chiar să reducă riscul multor boli mintale comune, a scris Cryan pentru IFL Science.
Mecanismele care stau la baza efectului dietei asupra sănătății mintale nu sunt încă pe deplin înțelese. Dar o explicație pentru această legătură ar putea fi dată de relația dintre creier și microbiom (trilioane de bacterii care trăiesc în intestinul nostru).
Cunoscută sub numele de axa intestin-creier, aceasta le permite creierului și intestinului să fie în comunicare constantă unul cu celălalt, permițând să aibă loc funcții esențiale ale corpului, cum ar fi digestia și apetitul. De asemenea, înseamnă că centrii emoționali și cognitivi din creierul nostru sunt strâns conectați cu intestinul.
Deși cercetări anterioare au arătat că stresul și comportamentul sunt, de asemenea, legate de microbiom, până acum nu a fost clar dacă schimbarea dietei (și, prin urmare, a microbiomului) ar putea avea un efect distinct asupra nivelului de stres.
Cercetătorii și-au propus să răspundă la această întrebare. Pentru a testa acest lucru, au recrutat 45 de oameni sănătoși cu diete relativ sărace în fibre, cu vârsta cuprinsă între 18 și 59 de ani. Mai mult de jumătate erau femei. Participanții au fost împărțiți în două grupuri și le-a fost repartizată aleatoriu o dietă de urmat pe durata studiului de patru săptămâni.
Aproximativ jumătate dintre persoane au primit o dietă concepută de nutriționistul Dr. Kirsten Berding, dietă care a crescut cantitatea de alimente prebiotice și fermentate pe care le-au consumat participanții la studiu. Aceasta este cunoscută drept o dietă „psihobiotică”, deoarece include alimente care au fost legate de o sănătate mintală mai bună.
Acest grup a primit o sesiune de educație individuală cu un dietetician atât la începutul, cât și la jumătatea studiului. Li s-a spus că ar trebui să urmărească să includă 6-8 porții zilnice de fructe și legume bogate în fibre prebiotice (cum ar fi ceapă, praz, varză, mere, banane și ovăz), 5-8 porții de cereale pe zi și 3-4 porții de leguminoase pe săptămână.
De asemenea, li s-a spus să includă zilnic 2-3 porții de alimente fermentate (cum ar fi varză murată, chefir și kombucha). Participanții la dieta de control au primit doar sfaturi alimentare generale, bazate pe piramida alimentară sănătoasă.
În mod interesant, cei care au consumat alimentele fermentate au raportat că s-au simțit mai puțin stresați în comparație cu cei care au urmat dieta de control. A existat, de asemenea, o corelație directă între modul în care participanții au urmat cu strictețe dieta și nivelul lor de stres perceput, cei care au consumat mai multe alimente psihobiotice în perioada de patru săptămâni raportând cea mai mare reducere a nivelurilor de stres percepute.
În plus, calitatea somnului s-a îmbunătățit în ambele grupuri, deși cei cu dieta psihobiotică au raportat îmbunătățiri mai mari ale somnului. Alte studii au arătat, de asemenea, că microbii intestinali sunt implicați în procesele de somn, ceea ce ar putea explica această legătură.
Dieta psihobiotică a provocat doar modificări subtile în compoziția și funcția microbilor din intestin. Cu toate acestea, au fost observate modificări semnificative ale nivelului anumitor substanțe chimice cheie produse de acești microbi intestinali. Unele dintre aceste substanțe chimice au fost legate de sănătatea mintală, ceea ce ar putea explica de ce participanții la dietă au raportat că se simt mai puțin stresați.
Rezultatele sugerează că dietele specifice pot fi folosite pentru a reduce nivelul perceput de stres. Acest tip de dietă poate ajuta, de asemenea, la protejarea sănătății mintale pe termen lung, deoarece vizează microbii din intestin.
Deși aceste rezultate sunt încurajatoare, studiul nu este lipsit de limitări. În primul rând, dimensiunea eșantionului este mică din cauza pandemiei care restricționează recrutarea. În al doilea rând, durata scurtă a studiului ar fi putut limita schimbările observate și nu este clar cât de mult ar putea dura. Ca atare, vor fi necesare studii pe termen lung.
În al treilea rând, deși participanții și-au înregistrat dieta zilnică, această formă de măsurare poate fi susceptibilă la erori și părtiniri, în special atunci când se estimează aportul alimentar. Și, deși cercetătorii au făcut tot posibilul pentru a se asigura că participanții nu știau în ce grup au fost repartizați, este posibil să fi putut ghici în funcție de sfaturile nutriționale care le-au fost date.
Este posibil ca acest lucru să fi afectat răspunsurile pe care le-au dat la sfârșitul studiului. În cele din urmă, studiul a analizat doar persoanele care erau deja sănătoase. Asta înseamnă că nu putem înțelege ce efect ar putea avea această dietă asupra unei persoane care nu este la fel de sănătoasă.
Totuși, studiul oferă dovezi interesante pentru faptul că o modalitate eficientă de a reduce stresul poate fi dieta. Va fi interesant de știut dacă aceste rezultate pot fi replicate și la persoanele care suferă de tulburări legate de stres, cum ar fi anxietatea și depresia.
De asemenea, studiul adaugă dovezi suplimentare acestui domeniu de cercetare, arătând dovezi ale unei asocieri între dietă, microbiom și sănătatea mintală.
Așa că data viitoare când vă simțiți deosebit de stresați, poate că veți dori să vă gândiți mai atent la ceea ce plănuiți să mâncați la prânz sau la cină. Alimentele fermentate și fibrele consumate timp de câteva săptămâni vă pot ajuta să vă simțiți ceva mai puțin stresați, sfătuiește Cryan.
Vârsta sau genetica: Ce influențează, de fapt, modul în care îmbătrânim?
Oamenii de știință au descoperit de ce ne vin cele mai bune idei la duș
De ce oamenii nu se pot gâdila singuri? Iată o posibilă explicație!
Detectarea bolii Alzheimer, acum mai simplă cu un nou test de sânge