Alimentele consumate în timpul zilei sunt cele care ar putea îmbunătăți sănătatea și, în același timp, stimulează și energia întregului organism. Asta, în vreme ce la polul opus, mâncatul noaptea târziu poate fi una dintre cauzele care duc la creșterea greutății sau chiar la diabet.
Concluziile sunt incluse într-o analiză efectuată de o echipă de medici din Northwestern. Legătura dintre ora de masă, somn și obezitate este destul de bine conștientizată, însă foarte puțin înțeleasă cu adevărat, chiar în contextul cercetărilor care arată că mâncatul excesiv poate afecta ritmul cicardian și poate modifica țesuturile adipoase.
Analiza efectuată în Northwestern arată pentru prima oară că nivelul de energie eliberată poate reprezenta de fapt mecanismul molecular prin care ceasul nostru interior creează echilibrele necesare. Pornind de la această teorie, specialiștii au descoperit, de asemenea, că ziua se creează de fapt mediul optim pentru eliberarea energiei din corpul nostru. Iar rezultatul are implicații adânci în tot ce înseamnă dietă și absența somnului.
„Este bine știut de multă lume, deși foarte puțin conștientizat cu adevărat, că lipsa de respect față de ceasul biologic se transformă în mari probleme pentru metabolism”, a spus medicul endocrinolog Joseph T. Bass, care este și profesor de Medicină la Universitatea Northwestern, potrivit EurekAlert.
Potrivit specialistului, dieta omului modern, bogată în grăsimi dăunătoare, afectează metabolismul.
„Atunci când animalele consumă alimente specifice dietei Occidentale – grăsimi, carbohidrați – ceasul biologic este dat peste cap. Motivul este acela că organismul este sensibil la ceea ce omul mănâncă. Este sensibil în special țesutul adipos, iar această sensibilitate este copleșită de alimentația cu un procent ridicat de grăsimi. Încă nu am aflat de ce, dar ceea ce știm este că pe măsură ce animalele devin tot mai obeze, încep să mănânce tot mai mult atunci când ar trebui să doarmă”, a mai spus medicul.
În studiul efectuat, șoarecii (rozătoare cunoscute ca fiind nocturne), au primit alimente bogate în grăsimi după un orar care a alternat: fie exclusiv în timpul zilei – adică perioada în care ei sunt în mod normal inactivi -, fie în timpul nopții, adică orele lor active. Echipa de cercetare le-a setat temperatura la 30 de grade în timpul zilei, când șoarecii elimină mai puțină energie.
„Am crezut că există, probabil, o componentă care ajută șoarecii să elimine mai multă căldură în anumite intervale orare. Acesta este motivul pentru care ei pot mânca aceeași cantitate de hrană la diferite ore ale zilei, însă sunt mai sănătoși când se hrănesc în perioada lor activă, nu atunci când ar trebui să doarmă”, a spus Chelsea Hepler, un alt cercetător.
Iar analiza s-a concentrat și asupra metabolismului țesutului adipos pentru a afla dacă aceleași efecte se aplică și organelor endocrine. Concluzia a fost că se aplică, iar șoarecii care eliminau căldura în timpul nopții prezentau un risc mai scăzut de obezitate.
Meduzele suprapopulează apele mărilor, iar bucătarii vor să le mâncăm și caută rețete
Mâncatul târziu crește foamea, scade caloriile arse și modifică țesutul adipos
Mâncarea ca medicament. Ar putea medicii să prescrie rețete cu alimente sănătoase?
Tradițiile culinare din Neolitic au fost descoperite. Ce mâncau oamenii?