Cercetătorii au creat cărămizi de regolit care ar putea fi folosite pentru a construi baza lunară Artemis
Folosirea resurselor găsite în spațiu pentru a construi structuri în afara lumii poate reduce drastic nevoia de a transporta materiale de construcție pentru programe precum Artemis.
În cadrul programului Artemis, care vizează stabilirea unei prezențe pe termen lung pe Lună, NASA își propune să construiască o tabără de bază Artemis care să includă o cabană lunară modernă, un rover și o casă mobilă. Acest habitat fix ar putea fi potențial construit cu cărămizi din regolit lunar și apă sărată, datorită unei descoperiri recente a unei echipe de cercetători de la UCF.
Profesorul asociat Ranajay Ghosh de la Departamentul de Inginerie Mecanică și Aerospațială al UCF și grupul său de cercetare au descoperit că, de fapt, cărămizile tipărite 3D din regolit lunar pot rezista la mediile extreme din spațiu și sunt un bun candidat pentru proiectele de construcții cosmice.
Regolitul lunar, folosit în studiul publicat în Ceramics International, reprezintă praful, rocile și materialele libere care acoperă suprafața Lunii.
Ce își propune NASA să construiască în cadrul misiunii Artemis?
Pentru a crea cărămizile, echipa lui Ghosh din cadrul Laboratorului de structuri complexe și mecanică a solidelor (COSMOS) a folosit o combinație de imprimare 3D și tehnologie cu jet de liant (BJT), o metodă de fabricație aditivă care forțează un liant lichid pe un pat de pulbere, scrie EurekAlert.
În experimentele lui Ghosh, agentul de legare a fost apa sărată, iar pulberea a fost regolitul fabricat de Exolith Lab din UCF.
„BJT se potrivește în mod unic pentru materialele de tip ceramic care sunt dificil de topit cu laserul”, spune Ghosh. „Prin urmare, are un mare potențial pentru fabricarea extraterestră bazată pe regolit într-un mod durabil pentru a produce piese, componente și structuri de construcție”.
Procesul BJT a dus la obținerea unor cărămizi cilindrice slabe, numite piese verzi, care au fost apoi coapte la temperaturi ridicate pentru a produce o structură mai puternică. Cărămizile coapte la temperaturi mai scăzute s-au sfărâmat, dar cele expuse la o căldură de până la 1200 de grade Celsius au putut rezista la o presiune de până la 250 de milioane de ori mai mare decât atmosfera terestră.
În viitor am putea avea tabere de bază pe Lună, Marte și pe alte planete
Ghosh spune că această lucrare deschide calea pentru utilizarea BJT în construcția de materiale și structuri în spațiu.
Descoperirile lor demonstrează, de asemenea, că structurile din afara lumii pot fi construite folosind resurse găsite în spațiu, ceea ce poate reduce drastic nevoia de a transporta materiale de construcție pentru misiuni precum Artemis.
„Această cercetare contribuie la dezbaterea în curs din comunitatea de explorare spațială privind găsirea unui echilibru între utilizarea resurselor extraterestre in-situ și materialele transportate de pe Pământ”, spune Ghosh.
„Cu cât dezvoltăm mai mult tehnicile care utilizează abundența regolitului, cu atât vom avea mai multă capacitate de a stabili și extinde taberele de bază pe Lună, Marte și alte planete în viitor”.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Când ar putea avea loc o nouă încercare de lansare pentru Artemis I?
Ce se află la bordul rachetei SLS pentru misiunea Artemis I?
Un nou design de rover lunar propus de un start-up ar putea fi folosit în misiunile Artemis