O nouă clasă de antidepresive și-ar putea face efectul mai rapid

31 10. 2022, 12:00

Oamenii de știință au dezvoltat o nouă clasă de antidepresive care pare să funcționeze mult mai repede decât tratamentele actuale pentru depresie.

Medicamentul a fost testat până acum doar pe creierul șoarecilor, dar noua cercetare ar putea în cele din urmă deschide calea pentru un nou antidepresiv cu acțiune rapidă.

Cele mai frecvent prescrise antidepresive, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), vizează transportorul serotoninei.

Serotonina este un neurotransmițător cu mai multe fațete care este implicat într-un număr de funcții biologice complexe, inclusiv în starea de spirit, cunoaștere, recompensă, învățare și memorie. Transportorul serotoninei este asemănător cu o pompă care recaptează serotonina din golurile dintre neuroni după ce a fost activată, explică IFL Science.

Prin țintirea acestui proces, medicamentele pot crește nivelul de serotonină din creier și pot produce un efect antidepresiv. De exemplu, ISRS funcționează prin blocarea recaptării, ceea ce înseamnă că serotonina rămâne în spațiul dintre neuroni și rămâne disponibilă pentru a transmite semnale suplimentare.

O nouă clasă de antidepresive ar putea fi mult mai bună decât tratamentele actuale

Noua clasă de antidepresive vizează tot transportorul serotoninei, dar evită unele dintre problemele observate cu ISRS.

Numit ZZL-7, s-a descoperit că micul compus ajută la reglarea declanșării neuronilor producători de serotonină în nucleul rafeului dorsal, o parte a trunchiului cerebral care creează o mare parte din serotonină pentru restul sistemului nervos central.

Compusul funcționează prin întreruperea interacțiunii dintre transportorul serotoninei și o enzimă numită oxid nitric sintază neuronală (nNOS).

Oamenii de știință de la Universitatea Medicală Nanjing, din China, au descoperit că deconectarea transportorului de serotonină de la nNOS din creierul șoarecilor a redus serotonina intercelulară în nucleul rafeului dorsal, ceea ce a crescut dramatic eliberarea de serotonină în cortexul prefrontal medial.

Antidepresive cu efect rapid

ISRS (printre care se numără fluoxetină, citalopram, paroxetină și sertralină) funcționează bine pentru multe persoane care se confruntă cu tulburări depresive majore și alte probleme de sănătate mintală. Cu toate acestea, sunt departe de a fi perfecte. În primul rând, există îndoieli cu privire la cât de eficiente sunt acestea în îmbunătățirea calității vieții pe termen lung.

De asemenea, poate dura săptămâni pentru a produce efecte și vin cu o listă neplăcută de efecte secundare, inclusiv un risc crescut de sinucidere. Din ceea ce se poate concluziona până acum, se pare că ZZL-7 ar intra în acțiune semnificativ mai repede decât ISRS, cel puțin când vine vorba de șoareci.

Autorii studiului au explicat că compusul „a provocat un efect antidepresiv la 2 ore după tratament, fără efecte secundare nedorite”.

Medicamentul nu va ajunge prea curând în farmacii

Însă acest tratament a fost testat doar pe șoareci până acum. Calea pe care medicamentele noi care ajung de la studiile pe animale la rafturile farmaciilor este lungă și adesea laborioasă. Așadar, chiar dacă această clasă de antidepresive va bifa toate aspectele necesare, dovedindu-se a fi sigură și eficientă la oameni, vor mai trece mulți ani până când va fi prescrisă.

Chiar și așa, cercetarea oferă o oarecare speranță pentru milioanele de oameni din întreaga lume care se confruntă cu depresie. Potrivit CDC, depresia afectează aproximativ 16 milioane de adulți americani în fiecare an și aproximativ 1 din 6 adulți va avea depresie la un moment dat în viață.

Noul studiu a fost publicat în revista Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu dezvăluie exercițiul fizic care poate stimula memoria

Cum este afectat creierul de lumina zilei? Un nou studiu dezvăluie o legătură moleculară

Visele urâte ar putea fi un semn al riscului de demență

Un nou tratament radical împotriva cancerului