Dietele dulci și sedentarismul sunt mai dăunătoare pentru bărbați
Un nou studiu al MU School of Medicine, din SUA, este prima dovadă la oameni că schimbările pe termen scurt ale stilului de viață pot perturba răspunsul la insulină al vaselor de sânge. Este, de asemenea, primul studiu care arată că bărbații și femeile reacţionează diferit la dietele dulci.
Rezistența vasculară la insulină este o caracteristică a obezității și a diabetului de tip 2 care contribuie la apariția bolilor vasculare.
Cercetătorii au examinat rezistența vasculară la insulină la 36 de persoane de ambele sexe, tinere și sănătoase, expunându-le la 10 zile de activitate fizică redusă, reducându-le numărul de pași de la 10.000 la 5.000 de pași pe zi.
De asemenea, participanții și-au mărit consumul de băuturi dulci la 6 doze de suc pe zi, scrie Medical Xpress.
Ce efecte au dietele dulci asupra bărbaților?
„Știm că incidența rezistenței la insulină și a bolilor cardiovasculare este mai mică la femeile aflate în premenopauză în comparație cu bărbații, dar am vrut să vedem cum au reacționat bărbații și femeile la reducerea activității fizice și la creșterea zahărului din dieta lor într-o perioadă scurtă de timp”, a spus Camila Manrique-Acevedo, profesor asociat de medicină.
Rezultatele au arătat că, doar la bărbați, stilul de viață sedentar și dietele dulci au cauzat scăderea fluxului sanguin la nivelul picioarelor stimulat de insulină și o scădere a unei proteine numită adropină, care reglează sensibilitatea la insulină și este un biomarker important pentru bolile cardiovasculare.
„Aceste constatări subliniază o diferență pe bază de sex în dezvoltarea rezistenței vasculare la insulină indusă de adoptarea unui stil de viață bogat în zahăr și sărac în exerciții fizice”, a spus Manrique-Acevedo.
De cât timp va fi nevoie pentru inversarea efectelor?
„Din cunoștințele noastre, aceasta este prima dovadă la oameni că rezistența vasculară la insulină poate fi provocată de modificări adverse pe termen scurt ale stilului de viață și este prima documentare a diferențelor bazate pe sex în dezvoltarea rezistenței vasculare la insulină în asociere cu modificări ale nivelurilor de adropină”, a spus ea.
Manrique-Acevedo a spus că ar dori în continuare să examineze de cât timp este nevoie pentru a inversa aceste modificări vasculare și metabolice și să evalueze mai pe deplin impactul rolului sexului în dezvoltarea rezistenței vasculare la insulină.
Studiul a fost publicat în revista Endocrinology.
Vă recomandăm să citiți și:
Oamenii de știință au descoperit grupe de sânge complet noi
E adevărat că „ce nu te omoară te face mai puternic”?
De ce se scarpină șoarecii atunci când îi văd pe alții că fac acest lucru?