Ce se întâmplă, de fapt, atunci când ritmul nostru circadian este dereglat?
Oamenii de știință au descoperit o legătură moleculară importantă între apariția tumorilor pulmonare și ritmul circadian perturbat, potrivit unei noi lucrări scrise în colaborare de un cercetător al Institutului de Cancer Wilmot al Universității Rochester din Rochester și condusă de Institutul de Cercetare Scripps din California.
Ritmul circadian, cunoscut și sub denumirea de „ceasul biologic”, reprezintă procesul celular care guvernează ciclurile noastre de somn și veghe.
Astfel, cele mai recente cercetări, publicate în jurnalul Science Advances, descriu că atunci când ceasul nostru circadian se dereglează, este implicată o genă de semnalizare a cancerului.
Aceasta este cunoscută sub numele de HSF1 și, potrivit cecetării, ea poate declanșa unele tumori pulmonare.
Legătură nebănuită dintre tumorile pulmonare și ritmul circadian
Plămânii se află sub un control circadian strâns și par a fi deosebit de vulnerabili la un ceas biologic perturbat.
Lucrarea descrie, pe modele de șoareci, rolul semnalizării HSF1, un mecanism care nu era cunoscut până acum, care poate explica formarea de tumori ca răspuns la perturbarea ritmului circadian.
Astfel, noile descoperiri sugerează, de asemenea, că ar putea fi posibil să se vizeze HSF1 cu ajutorul terapiei medicamentoase, pentru a preveni cancerul în rândul persoanelor cu ritmuri circadiene care sunt frecvent perturbate.
Ce este, de fapt, ceasul nostru biologic?
Deși acest studiu, scris în colaborare de un cercetător al Institutului de Cancer Wilmot al Universității Rochester din Rochester și condus de Institutul de Cercetare Scripps din California, a fost realizat pe șoareci, și alte date leagă perturbarea circadiană de tumorile umane, a declarat co-autorul Brian Altman, Ph.D., profesor asistent de genetică biomedicală la University of Rochester Medical Center și membru al facultății Wilmot.
„Totul indică în aceeași direcție”, a spus el. El a remarcat că, în acest caz, atunci când ceasurile circadiene la șoareci sunt perturbate de somnul inconsecvent, de exemplu, rezultatele sunt relevante pentru persoanele care lucrează în ture de noapte și nu au un program fix, scrie EurekAlert.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Somnul mai scurt este legat de un risc mai mare de boli
Ciudata epidemie de somn, un eveniment real care a ucis mii de oameni
Poți învăța o limbă străină în somn? Răspunsul e surprinzător!
De ce apare somnolența atunci când suntem afectați de căldură?