O planetă asemănătoare Pământului care orbitează în jurul unei pitice M – cel mai comun tip de stea din Univers – pare să nu aibă deloc atmosferă. Această descoperire ar putea provoca o schimbare majoră în căutarea vieții pe alte planete.
Deoarece piticele M sunt atât de omniprezente, această descoperire înseamnă că un număr mare de planete care orbitează în jurul acestor stele ar putea, de asemenea, să nu aibă atmosferă și, prin urmare, este puțin probabil să adăpostească ființe vii.
Lucrările care au dus la dezvăluirile despre planeta fără atmosferă, denumită GJ 1252b, sunt detaliate în Astrophysical Journal Letters.
Această planetă orbitează în jurul stelei sale de două ori pe parcursul unei singure zile pe Pământ. Este puțin mai mare decât Pământul și se află mult mai aproape de steaua sa decât este Pământul de Soare, ceea ce face ca GJ 1252b să fie foarte fierbinte.
,,Presiunea exercitată de radiațiile stelei este imensă, suficientă pentru a spulbera atmosfera unei planete”, a declarat Michelle Hill, astrofizician la UC Riverside și co-autor al studiului.
De asemenea, Pământul își pierde o parte din atmosferă în timp din cauza Soarelui, dar emisiile vulcanice și alte procese de ciclare a carbonului fac ca pierderea să fie abia perceptibilă, ajutând la refacerea a ceea ce se pierde. Cu toate acestea, în apropierea mai mare a unei stele, o planetă nu poate continua să refacă cantitatea pierdută.
În Sistemul nostru Solar, aceasta este soarta lui Mercur. Aceasta are o atmosferă extrem de subțire, formată din atomi aruncați de Soare de pe suprafața sa. Căldura extremă a planetei face ca acești atomi să scape în spațiu.
Pentru a determina că GJ 1252b nu are atmosferă, astronomii au măsurat radiația infraroșie de pe planetă, în timp ce lumina acesteia era întunecată în timpul unei eclipse secundare. Acest tip de eclipsă are loc atunci când o planetă trece prin spatele unei stele, iar lumina planetei, precum și lumina reflectată de steaua sa, este blocată.
Radiațiile au dezvăluit temperaturile toride ale planetei în timpul zilei – atât de fierbinți încât aurul, argintul și cuprul s-ar topi, scrie EurekAlert.
Astfel, căldura, împreună cu presiunea scăzută presupusă la suprafață, i-a determinat pe cercetători să creadă că nu există atmosferă.
Chiar și cu o cantitate imensă de dioxid de carbon, care reține căldura, cercetătorii au concluzionat că GJ 1252b tot nu ar fi capabil să păstreze o atmosferă.
„Planeta ar putea avea de 700 de ori mai mult carbon decât are Pământul și tot nu ar avea o atmosferă. Aceasta s-ar acumula inițial, dar apoi s-ar diminua și s-ar eroda”, a declarat Stephen Kane, astrofizician la UCR și co-autor al studiului.
Stelele pitice M tind să aibă mai multe erupții și activitate decât Soarele, reducând și mai mult probabilitatea ca planetele care le înconjoară îndeaproape să își păstreze atmosfera.
„Este posibil ca starea acestei planete să fie un semn rău pentru planetele aflate și mai departe de acest tip de stea”, a spus Hill. „Acesta este un lucru pe care îl vom clarifica cu ajutorul Telescopului spațial James Webb, care va examina planete ca acestea”.
Astronomii au stabilit limitele energiei și ale materiei întunecate din Univers
Cele mai precise măsurători cu Universul de până acum arată că ceva ciudat se întâmplă