Clădirile neocupate consumă mai multă energie decât am crede
Studiile sugerează că consumul de energie rezidențială a crescut în timpul pandemiei. Însă nu se știa ce se întâmplă cu consumul de energie în clădirile neocupate.
În ultimele decenii, populația globală în plină expansiune, orașele în creștere și schimbările climatice au atras atenția globală asupra necesității de a construi clădiri eficiente din punct de vedere energetic și durabile… atunci când sunt folosite. Dar cum rămâne cu clădirile neocupate?
Într-o lucrare recentă, Farzam Kharvari și colegii săi, de la Human-Building Interaction Lab, au descoperit că construcțiile goale consumă mai multă energie decât se credea. Rezultatele au fost publicate în Building Simulation: An International Journal.
De ce clădirile neocupate consumă mai multă energie?
Clădirile consumă mai multă energie atunci când sunt goale sau parțial ocupate pentru perioade lungi, deoarece sunt proiectate să depindă de interacțiunile umane.
Cercetarea a constatat că clădirile goale consumă mai multă energie în climatele mai reci, deoarece sistemele de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC) trebuie să compenseze căldura generată de obicei de activitățile zilnice ale oamenilor.
Un motiv principal din spatele creșterii consumului de energie îl reprezintă programele statice care sunt utilizate pentru proiectarea clădirilor. Programele statice oferă o estimare orară a numărului de persoane care vor ocupa aceste clădiri.
Deși aceste programe sunt încorporate în proiectarea clădirii, ele nu iau în considerare numărul real de oameni sau mișcările acestora în clădiri. În consecință, clădirile nu s-au putut adapta la faptul că erau goale în timpul lockdownurilor.
Deși cercetările privind înlocuirea programelor statice cu orare stocastice (programe care iau în considerare diferiți factori și atribute, inclusiv, dar fără a se limita la ocuparea) sunt în creștere, cercetarea a demonstrat că implementarea unor strategii simple precum instalarea de tehnologii inteligente poate ajuta clădirile goale să se adapteze la ocuparea parțială, notează Tech Xplore.
Tehnologii care pot reduce acest consum
Tehnologiile care simt prezența oamenilor sau numără ocupanții pot ajuta la atenuarea impactului negativ al programelor statice.
Cea mai simplă tehnologie folosită la scară largă în birouri sunt senzorii de ocupare pentru iluminat. O mare varietate de produse care controlează iluminatul în clădiri, de la simple comutatoare automate până la lumini inteligente reglabile, sunt disponibile astăzi cu ușurință. Ele funcționează în principal cu un dispozitiv simplu de detectare a mișcării de interior care controlează iluminarea și sunt capabile să economisească energie electrică în mod eficient.
Prizele inteligente pot reduce și ele consumul de energie electrică. Prizele inteligente vă permit să vă controlați dispozitivele de la distanță. Dar, mai important, pot fi folosite pentru a controla dispozitivele care folosesc electricitate atunci când sunt în standby și au potențialul de a reduce consumul de energie electrică pentru echipamente.
Ce s-ar putea folosi în clădirile neocupate din climatele mai reci?
O altă tehnologie folosită în clădiri este ventilația controlată la cerere (DCV), care ajută la controlul fluxului de aer și la reglarea ventilației sistemelor HVAC în funcție de gradul de ocupare. Cercetările au arătat că DCV este capabilă să economisească energie în mod semnificativ, în special în climatele mai reci, deoarece sistemul HVAC trebuie să încălzească mai puțin aer exterior pentru spațiile interioare în timpul ocupării parțiale.
S-a demonstrat, de asemenea, că reducerea valorii de referință a termostatului în spațiile goale are un impact semnificativ asupra economiilor de energie în birouri, deoarece sistemele HVAC încălzesc spațiul la o temperatură mai scăzută.
Apariția termostatelor inteligente poate stimula economisirea de mai multă energie în clădirile neocupate. Termostatele dedicate pentru diferite spații dintr-o clădire nu au ca rezultat doar economisirea de energie, ci și oferirea unui confort termic mai mare.
Soluțiile sunt variate, deoarece depind de foarte mulți factori
În timp ce utilizarea tehnologiei inteligente poate ajuta clădirile să se adapteze la ocuparea parțială, luarea în considerare a acestei ocupări parțiale în timpul fazei de proiectare poate maximiza economiile potențiale de energie ale clădirii. De exemplu, birourile cu mai multe etaje pot lua în considerare mutarea tuturor angajaților într-o singură parte sau pe un singur etaj în timpul ocupării parțiale.
Indiferent dacă vă gândiți să cumpărați un termostat inteligent sau prize inteligente pentru birou, noile tehnologii pot fi destul de scumpe.
Prin urmare, este important să începem dotarea clădirilor cu soluții care încurajează economii optime de energie și de bani. Aceste posibile economii pot varia în funcție de climă, tip de clădire și mulți alți factori.
Evaluarea individuală a fiecărei clădiri pentru a vedea performanța diferitelor tehnologii și strategii poate ajuta la susținerea clădirilor în absența interacțiunilor umane sau în perioadele de ocupare parțială. Acest lucru, la rândul său, va ajuta la reducerea emisiilor și la consolidarea luptei împotriva schimbărilor climatice.
Vă recomandăm să citiți și:
Propulsoare cu magneți supraconductori vor fi testate pe Stația Spațială Internațională
Test de cultură generală. Ce măsoară un anemometru?