Academicienii de la Universitatea Swansea, din Țara Galilor, au dezvoltat un proces prin care pot fi produse cabluri de Internet din măști. Procesul transformă carbonul din măștile medicinale în nanotuburi de carbon cu un singur perete (CNT) de înaltă calitate, care apoi sunt folosite pentru a realiza cabluri de calitate broadband.
Studiul, publicat în Carbon Letters, subliniază modul în care această nouă chimie verde ar putea fi utilizată pentru a recicla materiale care altfel ar fi aruncate, transformându-le în materiale de mare valoare cu aplicații în lumea reală.
Astfel pot fi produse nu numai cabluri de Internet din măști, ci și baterii ușoare utilizate în mașinile electrice și drone.
„Măștile de unică folosință sunt o adevărată provocare pentru sistemul de reciclare, deoarece creează cantități mari de deșeuri de plastic, o mare parte din acestea ajungând în oceane. În timpul studiului, am stabilit că carbonul din interiorul măștii poate fi folosit ca materie primă destul de bună pentru a face materiale de înaltă calitate, cum ar fi CNT-urile”, a declarat prof. Alvin Orbaek White, de la Institutul de Cercetare pentru Siguranța Energetică (ESRI) al Universității Swansea.
„CNT-urile sunt foarte căutate deoarece au proprietăți fizice preferențiale și tind să fie mult mai costisitoare la scară industrială. Prin urmare, prin acest studiu, am demonstrat că am putea face materiale de foarte mare valoare prin procesarea CNT-urilor din măști medicinale care nu mai au practic nicio valoare după ce au fost folosite”, a spus prof. Orbaek White.
Echipa a studiat și costurile energetice implicate în utilizarea acestui proces și a concluzionat că tehnica este ecologică nu numai în ceea ce privește nivelurile de consum de resurse, ci și în ceea ce privește crearea unui produs valoros, spre deosebire de crearea de deșeuri.
De asemenea, cablul produs folosind CNT-uri este de bună calitate și respectă vitezele de transmisie de Categoria 5, depășind în același timp cu ușurință standardele stabilite pentru Internetul broadband în majoritatea țărilor.
„Folosirea filmelor CNT în baterii în loc de folii metalice are un impact mai scăzut asupra mediului, deoarece utilizarea carbonului compensează nevoia de activități miniere și de extracție. Aceasta este o lucrare crucială, deoarece contribuie nu numai la economia circulară, dar este, de asemenea, scalabilă și viabilă pentru procesarea industrială și are chimia verde în centrul său”, a spus profesorul.
Cercetătorii chinezi au testat mașini care levitează cu ajutorul magneților
Mici „fabrici de medicamente” implantate în creier pot eradica tumori în doar câteva zile
Ameca, robotul de la Engineered Arts, a vorbit cu inginerii săi despre pericolul roboților umanoizi
Trecerea la iluminatul cu LED-uri aduce un nou tip de poluare luminoasă în Europa