Cercetătorii care studiază cutremurele intermediare și mari au descoperit schimbări detectabile în câmpul magnetic local care au loc cu 2-3 zile înainte de cutremurele din California.
Într-un studiu publicat în Journal of Geophysical Research: Solid Earth, William Heavlin și echipa sa au descoperit că semnalul schimbării câmpului magnetic este slab, dar semnificativ din punct de vedere statistic, iar seismologii speră ca tehnica lor să poată fi perfecționată pentru a îmbunătăți, în cele din urmă, prognoza cutremurelor.
„Este un semnal modest”, a spus Dan Schneider, director al QuakeFinder, un departament de cercetare a cutremurelor din Stellar Solutions, o companie de servicii de inginerie de sisteme. „Nu pretindem că acest semnal există înainte de fiecare cutremur”, a spus Schneider, coautor al studiului, „dar este foarte interesant”.
Ideea că câmpul magnetic se poate modifica înainte de cutremurele din California există de ceva vreme, dar a fost întotdeauna controversată. U.S. Geological Survey afirmă că „în ciuda deceniilor de muncă, nu există dovezi convingătoare ale precursorilor electromagnetici ai cutremurelor”.
În colaborare cu echipa Google Accelerated Science, cercetătorii au accesat datele câmpului magnetic dintr-o serie de magnetometre de la 125 de stații de senzori aflate de-a lungul unor falii majore din California. Ei au adunat date din 2005 până în 2019, timp în care s-au produs 19 cutremure cu magnitudinea 4,5 sau mai mare.
Analiza lor cu mai multe stații a luat în considerare și alte tipuri de procese care ar putea afecta magnetometrele, dar nu au nimic de-a face cu cutremurele, cum ar fi traficul la orele de vârf. Diferențierea acestui tip de zgomot față de semnalele potențial legate de cutremure este cea mai mare barieră pentru interpretarea acestor date, a spus Schneider.
După ce și-au antrenat algoritmii pe jumătate din setul de date, cercetătorii au identificat un semnal care indică schimbări în câmpul magnetic între 72 și 24 de ore înaintea unui cutremur, scrie Phys.org.
Schneider a spus că, în viitor, ar dori să perfecționeze în continuare modelele pentru a elimina și mai mult zgomotul ambiental din magnetometre. În acest studiu, de exemplu, luarea în considerare a influenței medii a activității solare a îmbunătățit substanțial rezultatele. În viitor, echipa va folosi datele de la distanță pentru a elimina și mai mult zgomotul cauzat de activitatea solară.
Lucrarea sugerează că „pot exista schimbări regulate detectabile în câmpul magnetic care, cu studii suplimentare și izolare, ar putea susține construirea unui sistem de prognoză în viitor”, a spus Schneider.
De ce a intrat Pământul într-o mică glaciațiune cu sute de ani în urmă?
Trecerea la iluminatul cu LED-uri aduce un nou tip de poluare luminoasă în Europa
Roșiile mov modificate genetic. Când ar putea ajunge în farfuriile noastre?
Oamenii de știință au creat cea mai rece materie din Univers