Telescopul Webb și-a unit forțele cu Observatorul Chandra. Care au fost rezultatele?
Câteva dintre primele imagini surprinse de Telescopul Spațial James Webb au fost refăcute cu date de la Observatorul de raze X Chandra al NASA, iar noile fotografii obținute de cercetători arată de-a dreptul spectaculos.
Noile imagini date publicității sunt rezultatul puterii în infraroșu de la Telescopul Webb și capabilitățile Observatorului de raze X Chandra. Imaginile sunt absolut uimitoare, însă această colaborare a scos la iveală noi elemente astronomice care nu au mai fost apreciate până acum.
Una dintre imagini arată galaxia Roată de Car, o galaxie aflată la 500 de milioane de ani-lumină depărtare care și-a căpătat forma distinctivă în urma unei coliziuni cu o galaxie mai mică, în urmă cu 100 de milioane de ani.
Telescopul Webb și Observatorul de raze X Chandra și-au combinat puterile
Razele X ale Observatorului Chandra pot fi văzute în nuanțe de albastru și violet, ilustrând gazul extrem de fierbinte al galaxiei, stelele neutronice și găurile negre care atrag material din stelele însoțitoare. Pe de altă parte, datele în infraroșu de la Telescopul Webb sunt prezentate în nuanțe de roșu, portocaliu, galben, verde și albastru, astfel că cele două galaxii mai mici care însoțesc galaxia Roată de Car, precum și galaxiile îndepărtate din fundal, pot fi observate mai bine.
O altă imagine prezintă Cvintetul lui Stephan, un grup compact de galaxii format din cinci galaxii. Cea mai nouă fotografie dezvăluie detalii nemaivăzute cu această galaxie intens studiată.
În acest caz, datele de la Telescopul Webb (prezentate în roșu, portocaliu, galben, verde și albastru) arată dârele de gaz și exploziile de formare stelară. Datele de la Chandra (în albastru deschis) au descoperit, de asemenea, o undă de șoc de gaz supraîncălzit creată de trecerea galaxiilor cu o viteză de aproximativ 3,2 milioane de kilometri pe oră.
„Stâncile Cosmice” ale Nebuloasei Carina, mai roz ca niciodată
Imaginea cu Cvintetul lui Stephan a folosit, de asemenea, date în infraroșu mai vechi de la Telescopul Spațial Spitzer, acum scos din uz, potrivit IFL Science.
Totodată, o altă fotografie prezintă roiul galactic SMACS J0723, aflat la 4,2 miliarde de ani-lumină depărtare. Roiurile galactice de acest fel conțin tone de gaz supraîncălzit, așa cum arată și datele de la Chandra în centrul imaginii.
Nu în ultimul rând, o altă imagine prezintă NGC 3324, sau „Stâncile Cosmice” ale Nebuloasei Carina, un loc plin cu gaz și praf în care se nasc stelele. Echipele Telescopului Webb au dat publicității această imagine spectaculoasă cu nebuloasa în iulie 2022, iar acum datele de la Chandra au dezvăluit câteva surse noi de raze X (illustrate cu roz). Razele X de la stelele tinere sunt mult mai strălucitoare decât cele de la stelele bătrâne, astfel oferind astronomilor noi indicii despre momentul în care s-ar fi format.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Telescopul Webb a fotografiat o galaxie care conține cele mai vechi stele din Univers
Cele mai clare imagini cu inelele lui Neptun din ultimii 30 de ani, surprinse de Telescopul Webb
Ce se vede în inima Nebuloasei Orion? Noi imagini de la Telescopul Spațial James Webb
ASCULTĂ AICI! Primele imagini color ale Telescopului Webb, transformate în muzică