Home » Știință » Poți învăța o limbă străină în somn? Răspunsul e surprinzător!

Poți învăța o limbă străină în somn? Răspunsul e surprinzător!

Poți învăța o limbă străină în somn? Răspunsul e surprinzător!
Foto: @No Revisions/Unsplash
Publicat: 09.10.2022

De la „Minunata lume nouă”, a lui Aldous Huxley, la seria de desene animate „Laboratorul lui Dexter”, o temă recurentă a fost că poți învăța o limbă străină în timpul somnului. Ideea că putem învăța în timp ce dormim i-a fascinat pe mulți, dar până acum nu s-a știut dacă acest lucru este posibil din punct de vedere științific sau doar o fantezie.

Acum, datorită neuroimagisticii, știm că creierul este departe de a fi inactiv în timp ce dormim și reacționează continuu la informațiile din lumea din jur.

Dar este adevărat că poți învăța o limbă străină în timp ce dormi și să o poți vorbi atunci când te trezești?

De fapt, știm de aproape un deceniu că creierul este capabil să capteze informații noi în timpul somnului, așa cum s-a dovedit pentru prima dată în experimente privind asocierile de ton și miros.

S-a dovedit că persoanele care doresc să renunțe la fumat, de exemplu, își reduc consumul cu 35% atunci când mirosul de tutun le este prezentat în timpul somnului în asociere cu mirosuri neplăcute de pește putred.

Poți învăța o limbă străină în timpul somnului?

Cercetătorii și-au propus astfel să înțeleagă dacă creierul este capabil de procese de învățare mai complexe, cum ar fi cele implicate în învățarea limbilor străine.

Sid Kouider, de la École Normale Supérieure (ENS) și Paris Science et Lettres (PSL), împreună cu Maxime Elbaz și Damien Léger, de la Paris Hospitals Public Trust (AP-HP) Hôtel-Dieu, și colegii lor au conceput un protocol pentru învățarea semnificației unor cuvinte japoneze în timpul somnului. Cercetarea este disponibilă în Frontiers in Neuroscience.

Limba japoneză are o structură relativ simplă, cu un număr limitat de silabe posibile. De exemplu, cuvântul „neko”, care înseamnă „pisică”, cuprinde două unități: „ne” și „ko”. Limba japoneză nu conține un sistem de tonuri complex, cum au alte limbi din Asia de Est, și prezintă o fonologie oarecum similară cu cea a francezei sau englezei.

Totuși sensul cuvintelor este adesea foarte îndepărtat de cel din franceză sau engleză. Ca atare, japoneza a fost limba ideală pentru experiment, deoarece urechile subiecților sunt capabile să-i distingă sunetele cu ușurință, dar cuvintele sunt în general lipsite de sens pentru ei, notează Medical Xpress.

Și-au amintit oamenii ce au învățat în somn?

După ce au gândit experimentul, oamenii de știință au recrutat 22 de adulți sănătoși care nu aveau cunoștințe anterioare de japoneză sau din alte limbi legate de Asia de Est. Acestora le-au fost prezentate mai întâi perechi de sunete și imagini, cum ar fi un câine și un lătrat, în timp ce erau treji. Apoi, în timp ce subiecții dormeau, a fost redat sunetul împreună cu termenul corespunzător în japoneză.

De exemplu, sunetul de „lătrat” era redat împreună cu cuvântul „inu”, care înseamnă „câine”. În dimineața următoare, subiecții au fost puși să aleagă între două imagini pentru a găsi cuvântul potrivit în japoneză. De exemplu, cuvântul „inu” a fost afișat împreună cu imaginea unui câine și cu imaginea unui cuvânt fără legătură care a fost de asemenea redat în timp ce subiectul dormea; de exemplu, un clopoțel.

S-a observat că capacitatea indivizilor de a potrivi imaginea cu cuvântul japonez corespunzător s-a bazat mai degrabă pe îndemânare decât pe noroc. De asemenea, participanții au fost întrebați dacă au ales la întâmplare sau au răspuns cu un anumit grad de încredere.

Acest parametru de încredere a rămas scăzut, indiferent dacă a fost dat un răspuns corect sau unul incorect, demonstrând astfel că învățarea în somn este implicită, indicând faptul că oamenii nu sunt conștienți de informațiile pe care le învață în timp ce dorm.

Unde cerebrale

Cele mai interesante descoperiri din acest experiment au dezvăluit ce se întâmplă de fapt în timpul somnului. Folosind electrocardiografia (ECG), o tehnică care înregistrează activitatea electrică de pe suprafața creierului, a putut fi făcut o predicție cu privire la cuvintele care vor fi reținute de către subiecți după ce se vor trezi.

Acest lucru este posibil pentru că cuvintele amintite au generat unde mai lente decât cele uitate. Undele cerebrale sunt impulsuri electrice care măsoară activitatea creierului, iar undele lente apar atunci când creierul este în somn profund.

Aceste rezultate, precum și alt studiu recent, confirmă faptul că poți învăța o limbă străină în somn.

Așadar, creierul adormit poate învăța cuvinte noi și le poate asocia cu un sens. Acest proces de învățare poate fi observat chiar și în undele cerebrale din timpul somnului. Dar este util acest tip de învățare? Și suntem toți capabili de asta? Încă nu știm dacă învățarea în somn poate avea rezultate pe termen lung și dacă depinde de diferențele individuale în capacitatea de memorare.

Se pare că poți învăța o limbă străină în timp ce dormi. Dar nu este recomandat

A fost efectuat același protocol în timp ce subiecții erau treji, cu de 10 ori mai puține repetări decât în somn. În timp ce erau treji, s-a constatat că subiecții învață de 5 ori mai eficient decât atunci când dorm, raportând totodată o încredere mai mare pentru cuvintele învățate, comparativ cu cuvintele uitate. Învățarea lentă și implicită pe care o realizăm în timp ce dormim diferă foarte mult de învățarea rapidă și explicită din orele de veghe.

Deși poți învăța o limbă străină în timp ce dormi, starea de veghe și cea de somn trebuie considerate complementare, învățarea în somn fiind o modalitate optimă de a consolida informațiile preluate în timp ce suntem treji.

Vă recomandăm să citiți și:

Un nou studiu ar fi găsit un tratament „spectaculos” pentru boala Lupus

Test de cultură generală. Cât ADN împărtășesc oamenii cu cimpanzeii?

Cercetătorii au descoperit gena căreia îi datorăm creierul nostru mare

Mici „fabrici de medicamente” implantate în creier pot eradica tumori în doar câteva zile

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase