De când și-au atins apogeul în anii 1980, criminalii în serie au ajuns să fie din ce în ce mai puțini, a arătat cea mai importantă bază de date din lume cu criminali în serie.
În anii 1990, profesorul de psihologie criminalistică Michael G. Aamodt, de la Radford University, din SUA, i-a dat clasei sale o sarcină: să creeze profiluri ale criminalilor în serie, incluzând o cronologie a crimelor lor, istoria vieții lor, informații demografice de bază și informații despre crimele lor.
La început, proiectele au fost stocate într-un sertar, fiind adăugate pe site-ul clasei câțiva ani mai târziu. În cele din urmă, informațiile au fost transferate într-o bază de date și au devenit un proiect în toată regula de actualizare și menținere a celei mai cuprinzătoare baze de date despre criminali în serie de-a lungul anilor, scrie IFL Science.
Folosind definiția FBI pentru criminalii în serie (oameni care au ucis ilegal două sau mai multe victime în evenimente separate), cercetătorii de la Radford University și de la Florida Gulf Coast University, tot din SUA, au documentat ucigași din întreaga lume, cu câteva descoperiri destul de interesante.
De exemplu, SUA este țara cu cei mai mulți ucigași în serie cunoscuți, având 3.613 începând cu anul 1900. Adică 67% dintre criminalii în serie din lume, într-o țară cu 4,35% din populația lumii. Următoarea cea mai apropiată țară ca număr de ucigași în serie este Anglia, cu 167; Japonia (137); Africa de Sud (123); India (121); și Canada (119). Acestea sunt singurele țări în care au existat peste 100 de criminali în serie identificați în baza de date.
Aproximativ 11% dintre toți criminalii în serie au fost femei, procentajul ucigașilor în serie de sex feminin scăzând de-a lungul anilor în comparație cu cel al bărbaților.
Înainte de anii 1930, aproximativ o treime dintre ucigașii în serie erau femei, scăzând la aproximativ șase procente din 1980.
Era mai probabil ca ucigașii în serie femei să folosească otravă, în comparație cu bărbații, și să omoare pentru câștiguri financiare ca motiv principal.
Pe de altă parte, ucigașii în serie bărbați erau mai predispuși să ucidă pentru propria lor plăcere și mai probabil să facă acest lucru împușcând sau sugrumându-și victimele.
Era mai probabil ca victimele ucigașilor femei să fie membri ai familiei lor, iar bărbații tindeau mai degrabă să ucidă persoane ce nu făceau parte din familie.
Defalcând mai departe crimele, baza de date conține și alte informații destul de sumbre. Aceasta include informații despre modul în care a fost ucisă victima: aproximativ 1,8% dintre ucigașii în serie bărbați și-au mâncat victimele, în comparație cu 1,3% dintre criminalii în serie femei; 3,4% dintre criminalii bărbați erau necrofili, spre deosebire de 0,4% dintre femei; și, nu în ultimul rând, 0,7% dintre ucigașii bărbați au băut sângele victimelor, în comparație cu doar 0,4% dintre femei.
Un lucru ciudat arătat de date este scăderea uciderilor comise de criminali în serie în Statele Unite față de vârful absolut al anilor 1980: 404 victime doar în 1987. În anii 1980, au existat 150 de criminali în serie care au ucis două sau mai multe victime și 104 care au ucis trei sau mai multe victime.
De atunci, a existat o scădere bruscă, cu 138 de criminali în serie care au ucis două sau mai multe victime în anii 1990 și 89 care au ucis trei sau mai multe victime.
Avansând rapid până în 2010-2018, au existat doar 43 de criminali în serie care au ucis două sau mai multe victime și 23 care au ucis trei sau mai multe.
Cercetătorii au explicat această scădere prin mai mulți factori. O parte a declinului ar putea fi datorată faptului că o mai bună detectare de către organele de aplicare a legii (de exemplu, frauda în asigurări) înseamnă că ucigașii în serie cu motive financiare au mai puține șanse să rămână nedetectați și, prin urmare, fie sunt prinși înainte de a îndeplini definiția unui criminal în serie, fie renunță în întregime să ucidă pentru câștig financiar.
De asemenea, a existat o scădere a oportunităților pentru criminalii în serie experimentați și pentru potențialii ucigași în serie care își caută prima victimă.
„Politicile mai stricte de eliberare condiționată au adus mai puțini potențiali criminali în serie înapoi pe străzi”, scrie echipa de cercetători în raportul din 2020.
„Începând cu 1950, în Statele Unite, 16,8% dintre criminalii în serie din baza noastră de date au ucis din nou după ce au fost eliberați din închisoare pentru o omucidere anterioară. Această cifră, combinată cu faptul că 79% dintre ucigașii în serie din SUA au petrecut timp în închisoare înainte de prima lor crimă, susține asocierea dintre pedepsele mai lungi și frecvența scăzută a criminalilor în serie”, mai arată echipa.
De asemenea, oportunitățile au scăzut și odată cu declinul autostopului.
„Există o disponibilitate scăzută de ținte care au un risc ridicat de a fi atacate de ucigași în serie. Adică sunt mai puțini oameni care fac autostopul, care le oferă plimbări străinilor și care merg pe jos la școală”, a continuat echipa.
„Unele dintre tipurile de victime ale criminalilor în serie care s-au împuținat din 1980-1999 până în 2000-2017 sunt: autostopiștii, victimele răpite din centre comerciale și șoferii cu dizabilități sau bunii samariteni”, au conchis cercetătorii.
Președinții americani mai narcisiști au dus războaie mai lungi, conform unui studiu
Câte pahare sunt prea multe atunci când vine vorba de alcool? Cercetătorii au răspunsul!
Mințim mai mult folosind laptopul decât atunci când folosim telefonul. Dar de ce?
Discursul instigator la ură este alimentat de temperaturile extreme