Cu toții suntem uimiți de eforturile impresionante ale omenirii în ultimii 46 de ani de a explora planeta Marte. Fiecare nouă știre despre Planeta Roșie ne reaprinde uimirea. La fel de uimiți, însă în sens negativ, ar trebui să fim și de faptul că am lăsat în urmă foarte mult gunoi pe Marte.
Potrivit unui eseu scris de cercetătorul postdoctoral Cagri Kilic, de la West Virginia University, deșeurile lăsate pe Marte au ajuns să cântărească peste 7.000 de kilograme.
Într-un fel, nu este surprinzător să aflăm că am lăsat gunoi pe Marte. La urma urmei, bucăți misterioase de deșeuri i-au uimit recent pe cercetătorii NASA și pe oamenii din întreaga lume, ca până la urmă agenția spațială să realizeze că erau doar fragmente de plasă de la o aterizare anterioară.
Dar având în vedere modul în care am tratat Pământul, impactul nostru tot mai mare asupra vecinului planetar ar trebui să facă să ne simțim rușinați, scrie Futurism.
Potrivit lui Kilic, resturile de pe Marte provin din trei surse principale: componente aruncate, nave spațiale inactive și nave spațiale prăbușite.
Unul dintre motivele pentru care au rămas atât de multe resturi în urmă este metoda actuală de aterizare pe suprafața planetei. Pentru a intra și a trece în siguranță prin atmosferă, o navă spațială vine îmbrăcată într-un scut termic de unică folosință și deschide o parașută pentru a încetini înainte de a se apropia de sol.
Toate aceste lucruri sunt aruncate. Chiar și roverele active lasă în urmă bucăți de componente; de exemplu, roverul Curiosity și-a pierdut mici bucăți din roți.
O formă de gunoi pe Marte adesea trecută cu vederea sunt navele spațiale inactive, majoritatea aterizatoare. În prezent, 9 astfel de aparate zac în nisipurile deșertului marțian. De aceea, în analiza lui Kilic, ele „s-ar putea să fie considerate mai degrabă relicve istorice decât gunoi”.
În plus, între 2 și 4 nave spațiale prăbușite zac undeva pe suprafața Planetei Roșii, o amintire solemnă că aterizarea acolo este o sarcină dificilă, care necesită o execuție planificată meticulos.
Poluarea în sine nu este mare, dar principala preocupare a oamenilor de știință de la NASA este că ar putea aduce probleme pentru misiunile actuale și viitoare. Ultimul lucru pe care și l-ar dori este ca niște gunoaie să se încurce într-un rover de ultimă generație precum Perseverance. Există, de asemenea, amenințarea de a contamina probele colectate de rover, dar până acum, acest risc este considerat a fi scăzut.
EXCLUSIV: DESCOPERĂ.RO a vorbit cu NASA despre misiunea DART!
Telescoapele Webb și Hubble vor privi cum nava spațială DART se va prăbuși într-un asteroid
Test de cultură generală. Cât timp îi ia luminii solare să ajungă pe Pământ?