Home » Știință » Oamenii de știință au descoperit că un anumit nivel de stres protejează organismul

Oamenii de știință au descoperit că un anumit nivel de stres protejează organismul

Oamenii de știință au descoperit că un anumit nivel de stres protejează organismul
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.10.2022

Stresul a fost asociat cu tot felul de probleme grave de sănătate, de la insomnie la hipertensiune arterială, obezitate și chiar boli de inimă. Dar ce se întâmplă dacă un anumit nivel de stres poate proteja de fapt organismul?

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Case Western Reserve, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, sugerează că sistemul imunitar ar putea beneficia de o anumită măsură de stres.

,,Acesta este unul dintre puținele studii care arată că stresul cronic ar putea avea un efect benefic în loc de un efect negativ”, a declarat autorul principal Fabio Cominelli, profesor de medicină, patologie și decan asociat pentru dezvoltarea programelor la Școala de Medicină. ,,Aceasta a fost o surpriză pentru noi”.

S-a constatat că stresul psihologic agravează simptomele bolii inflamatorii intestinale (IBD). În mod similar, organele limfoide terțiare intestinale (TLO) – celule imunitare care se formează ca răspuns la inflamația cronică sau la leziuni – sunt asociate cu o inflamație mai severă. În timp ce rolul TLO și al stresului în IBD este dezbătut, formarea organelor limfoide terțiare intestinale, în contextul stresului nu fusese studiată.

Sistemul imunitar ar putea beneficia de un anumit nivel de stres

În acest studiu, după 56 de zile de stres, modelele de șoareci cu ileită asemănătoare bolii Crohn au prezentat o creștere semnificativă a formării de TLO în colon ca răspuns imunitar. Cu toate acestea, stresul nu a crescut semnificativ inflamația intestinului subțire sau grosier.

Microbiomul șoarecilor stresați a rămas neschimbat din punct de vedere al compoziției față de control. Cu toate acestea, din cauza deficiențelor inerente ale modului în care este măsurat microbiomul, cercetătorii au decis să efectueze un transplant de microbiom fecal. În timp ce șoarecii care au primit microbiomul șoarecilor stresați au avut același fenotip comportamental ca și donatorii lor, transplantul nu a crescut formarea TLO.

În schimb, s-a constatat că stresul a crescut producția de citokine IL-23 și IL-22. Acestea fac parte din calea de formare a TLO. IL-22 joacă un rol protector în vindecarea rănilor și în regenerarea țesuturilor.

Stresul ar putea avea un efect benefic

Având în vedere asocierea TLO-urilor cu alte boli, cercetătorii au motivat că șoarecii stresați ar fi mai susceptibili la o ,,a doua lovitură” în colon. Cu toate acestea, în comparație cu șoarecii nesolicitați, șoarecii stresați au prezentat de fapt o inflamație mai puțin severă după această ,,a doua lovitură”.

,,Descoperirile noastre demonstrează că stresul induce formarea de TLO prin creșterea producției de IL-23″, a declarat Cominelli. ,,Mai mult, șoarecii stresați au fost protejați după o a doua lovitură, ceea ce sugerează că TLO-urile pot funcționa pentru a îmbunătăți bariera mucoasei.”

În mod obișnuit, stresul este asociat cu o inflamație mai severă. Cu toate acestea, nu toți pacienții care se confruntă cu stresul au o boală mai gravă. Prin urmare, acest studiu demonstrează o afecțiune în care stresul are un efect benefic, au declarat cercetătorii, potrivit EurekAlert.

,,Ceea ce am descoperit este că stresul zilnic cronic timp de șase săptămâni a fost benefic împotriva unei a doua leziuni. Modelele de șoareci care au fost stresate au fost de fapt protejate”, a spus Cominelli. ,,Am arătat că au avut o stimulare a sistemului imunitar, care protejează împotriva inflamației intestinale. Ceea ce trebuie studiat este dacă acest lucru se poate traduce la alte boli și leziuni.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Câinii pot mirosi stresul din transpirația și respirația oamenilor, arată un studiu

Concentrația de cortizol din păr ți-ar putea spune cât de stresată ești

Stresul ar putea fi benefic pentru funcționarea creierului. Ce au descoperit oamenii de știință?

Plantele sunt capabile să-și producă propria aspirină atunci când sunt stresate

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase