Oamenii de știință australieni au început să lucreze pentru a readuce la viață tigrul tasmanian dispărut și au avut rezultate pozitive.
Anii 1930 au fost martorii dispariției ultimului marsupial cunoscut sub numele de thylacine.
Echipa susține că thylacinul dispărut ar putea fi readus la viață cu ajutorul celulelor stem și al tehnologiilor de editare genetică, iar primul exemplar ar putea fi „reintrodus” în sălbăticie în următorii zece ani.
De data aceasta, datorită companiei Sinogene Biotechnology Co. din Beijing, un lup arctic – numit Maya – a fost clonat cu succes. Această clonare reușită este considerată o etapă importantă în conservarea speciilor rare și pe cale de dispariție.
Maya, originară din tundra arctică înaltă din Insulele Regina Elisabeta din Canada, a fost creată prin aceeași tehnică din spatele oii Dolly, primul mamifer, clonat în Scoția în 1996.
„Pentru a salva animalul pe cale de dispariție, am început cooperarea de cercetare cu Harbin Polarland privind clonarea lupului arctic în 2020. După doi ani de eforturi minuțioase, lupul arctic a fost clonat cu succes. Este primul caz de acest fel din lume”, a declarat Mi Jidong, directorul general al Sinogene Biotechnology Co, după cum a relatat Global Times.
Cercetătorii au folosit o tehnică cunoscută sub numele de transfer nuclear de celule somatice pentru a crea embrionul Mayei în uterul beagle-ului, care îi servește și ca partener de joacă și mamă surogat, scrie InterestingEngineering.
„Lupul nou-născut are același genom ca și lupul original, dar lupul clonat nu a trăit cu alți lupi, ci cu un câine”, a declarat Zhao Jianping, directorul general adjunct al Sinogene.
„De fapt, pentru câinii și pisicile de companie clonate, există, de asemenea, o problemă de socializare timpurie. Cu cât socializarea este mai timpurie, cu atât mai benefică pentru dezvoltarea sa viitoare.”
Ea este sănătoasă și jucăușă, spun oamenii de știință. ,,Este relativ mai ușor să clonezi canini și pisici”, a spus Zhao.
„Vom continua să lucrăm în acest domeniu. În etapa următoare, am putea clona animale sălbatice rare, altele decât caninii sau pisicile… și va fi mai dificil.”
Potrivit lui Dai Rui, directorul general al Harbin Polarland, lupul clonat va trăi inițial singur în parc, deoarece s-ar putea să nu se poată adapta la grupurile originale de lupi arctici.
Imagini „foarte rare” cu șase pui de lup și părinții lor, dezvăluite de Romsilva
Masculul din specia păianjenului-lup are un ritual complex de împerechere prin care atrage femelele
Lupul marsupial sau tigrul tasmanian, dispărut de aproape 100 de ani, ar putea fi readus la viață